Theologica
Sfântul Nicolae, expresia dăruitorului

Sfântul Nicolae, expresia dăruitorului

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 06 Decembrie 2017

Sfântul Nicolae este pentru toţi creştinii Moş Nicolae, expresia cea mai pură a dăruitorului, care aduce copiilor nenumărate bucurii în noaptea de 5 spre 6 decembrie. El este iubit şi aşteptat cu nerăbdare de toţi oamenii, indiferent de vârstă sau de stare socială. Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai Bisericii noastre, care îl cinsteşte cu cele mai frumoase cântări. „Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânării” îl numeşte imnograful. Poporul român are mare evlavie faţă de Sfântul Nicolae. Acest lucru reiese şi din statisticile onomastice care indică faptul că peste un milion de persoane poartă numele de Nicolae ori derivate ale acestuia. De asemenea, întâlnim foarte multe biserici şi mănăstiri care au ca hram pe Sfântul Nicolae.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel afirma în ajunul cinstirii sfântului din anul mântuirii 2013 că cea mai populară sărbătoare din Postul Crăciunului este cea a Sfântului Nicolae, care este percepută în mod deosebit ca perioadă a bucuriei de-a dărui, ca răspuns al oamenilor la iubirea lui Dumnezeu arătată în Hristos, dar și ca manifestare duhovnicească a omului creat după chipul lui Dumnezeu - Dăruitorul sau Milostivul.

Sfântul Nicolae este cea mai expresivă icoană a bunătăţii şi milostivirii lui Dumnezeu faţă de oameni. Darurile pe care le aduce el ca Moş Nicolae sunt în primul rând spirituale şi apoi materiale. Acesta este mesajul pe care trebuie să-l transmitem în această zi copiilor noştri. Numai aşa îi învăţăm creştineşte pe copiii noştri să fie buni şi darnici ca Sfântul Nicolae dacă întâi sădim în inima lor cele spirituale şi apoi le oferim cele materiale. Darul cel mai de preţ al Sfântului Nicolae este viaţa sa ca pildă de iubire faţă de aproapele şi urmare a Domnului nostru Iisus Hristos.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!