Theologica
Sfântul Nicolae, icoană a Dăruitorului

Sfântul Nicolae, icoană a Dăruitorului

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 06 Decembrie 2018

Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfânţi ai Bisericii noastre, şi nu numai. El este cinstit de toată creştinătatea. Chiar şi în lumea protestantă, unde s-a interzis cinstirea sfinţilor, Sfântul Nicolae a continuat să fie cinstit. El apare peste tot drept o figură proeminentă, care excelează prin generozitate şi bunătate. Popularitatea de care sfântul se bucură se datorează în primul rând generozităţii sale faţă de cei săraci şi nevoiaşi.

Pe Sfântul Nicolae îl ştim din copilărie. Grija cu care ne pregăteam ghetuţele seara şi apoi bucuria pe care o trăiam dimineaţa la aflarea darurilor sunt mereu vii. Această imagine de aducător de daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie vine din minunea sfântului legată de cele trei fete ale unui bogat care a sărăcit. Din viaţa Sfântului Nicolae aflăm că, în Cetatea Mira, unde era arhiepiscop sfântul, trăia un bărbat care avea trei fete şi care fusese bogat, dar ajunsese sărac . Soluţia pe care o gândea el pentru a ieşi din această situaţie era să-şi ofere fetele spre desfrânare. Se spune că noaptea, ori de câte ori gândul acesta îi revenea omului respectiv, Sfântul Nicolae, Episcopul locului, arunca în taină o pungă cu galbeni în curtea lui, astfel încât să aibă cu ce să trăiască şi să nu dea fetele spre pierzare. Din această minune avem şi icoana dăruitorului în persoana Sfântului Nicolae, care ne aduce daruri în anotimpul colindelor în chipul lui Moş Nicolae şi astfel descoperim frumuseţea sufletului de copil prin bunătatea sfântului.

Ca părinţi, nu trebuie să-i privăm pe copii de aceste sentimente, însă în nici un caz nu trebuie să uităm că Moş Nicolae este un sfânt care, mai presus de darurile materiale, ne oferă mângâiere sufletească, ocrotire şi speranţă în necazuri sau în boli, de care avem atâta nevoie, mai ales în zilele noastre.

Evlavia românilor la Sfântul Nicolae vine din străbuni. Mărturie stă şirul nemăsurat de biserici închinate milostivului sfânt. Este imposibil să nu întâlneşti în călătoriile pe drumurile ţării biserici închinate Sfântului Nicolae.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!