Oltenia
Sfântul Pantelimon, cinstit la Biserica Mântuleasa din Craiova

Sfântul Pantelimon, cinstit la Biserica Mântuleasa din Craiova

Biserica „Maica Precista”-Mântuleasa din Craiova şi-a serbat vineri, 27 iulie, cel de-al doilea hram. Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, ocrotitorul sfântului locaş, a adunat numeroşi credincioşi la Sfânta Liturghie, săvârşită de un sobor de preoţi, în frunte cu pr. paroh Constantin Reşceanu.

Biserica Mântuleasa a fost ridicată în jurul anului 1790, având o formă arhitecturală tipic muntenească. Sfântul locaş a fost construit pe fundaţiile unei biserici de lemn mult mai veche, pe care istoricii o datează în jurul anilor 1680, fiind ctitorită de către Despina Doamna. „Această biserică avea un cimitir adiacent, care a existat până la mijlocul secolului al XIX-lea, când, în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cimitirele de pe lângă biserici au fost desfiinţate, acolo unde existau comunităţi. Din această pricină, şi noi am descoperit numeroase morminte atât în interiorul bisericii, cât şi în exterior, în timpul lucrărilor de restaurare a bisericii, ceea ce a atestat mult mai uşor existenţa acestor două biserici premergătoare celei actuale, care a fost ridicată în jurul anului 1890”, a mărturisit preotul Ion Resceanu.

Biserica a fost restaurată integral la sfârşitul secolului al XIX-lea, când au fost adăugate turnurile de la intrare şi a căpătat stilul arhitectural neoclasic, pictura fiind realizată de către cunoscutul pictor Costache Petrescu. Biserica Mântuleasa este declarată monument istoric din anul 2004, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din judeţul Dolj. În curtea sfântului locaş îşi desfăşoară activitatea Centrul de informare şi consiliere pentru persoane cu dizabilităţi „Sfânta Ecaterina” al Asociaţiei Vasiliada.

Printre slujitorii care au ­marcat istoria Bisericii Mântuleasa amintim pe preotul Ilie Dumitrescu, cel care a refăcut biserica în secolul XX, pr. Dimitrie Ciuciu, care a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, şi pe pr. prof. Alexie Buzera, cunoscut profesor de muzică bisericească.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!