Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Sfatul zilei: Cum poate fi prevenit botulismul

Sfatul zilei: Cum poate fi prevenit botulismul

Data: 23 August 2007

Toxina care produce botulismul se instalează în corp prin intermediul alimentelor puse la păstrat necorespunzător sau prin pătrunderea bacteriilor în răni. Infecţia nu se extinde de la o persoană la alta. La adulţi, simptomele încep de obicei după 12 sau 36 ore de la consumul alimentelor infectate, iar la sugari acest interval este de la 3 până la 30 de zile. În cazul botulismului contactat prin răni, simptomele se instalează după 4 până la 14 zile.

Simptomele afecţiunii: lipsa puterii, gura uscată, dificultăţi la înghiţire şi/sau la vorbire, vedere dublă sau înceţoşată, paralizie. La sugari, semnele sunt greu de observat, deoarece includ constipaţie, lipsa poftei de mâncare, plâns slab şi lipsa puterii. Botulismul poate fi tratat cu ajutorul antitoxicelor, care blochează acţiunea toxinelor în sânge. De obicei, acestea sunt prescrise în tratamentul botulismului infantil. Dacă o persoană nu poate înghiţi, se recurge la tratamentul injectabil. În cazul în care au intervenit probleme în respiraţie, se poate folosi un aparat pentru respiraţie artificială. Antibioticele ar trebui folosite doar pentru a trata complicaţiile cauzate de infecţii.

Dacă mâncarea este gătită la peste 116°C, atunci nu mai suntem predispuşi la contaminare, deoarece bacteria este distrusă la o această temperatură. În toate celelalte situaţii specialiştii recomandă:

- să se evite consumul conservelor de legume, carne şi peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere (fierbere minimum 30 de minute);

- să se evite consumul alimentelor cu aspect şi miros neplăcut;

- curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale;

- evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care nu se pot asigura condiţiile necesare pentru păstrarea lor;

- evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate.

De asemenea, părinţii care au copiii sub vârsta de un an trebuie să scoată mierea de albine din alimentaţia copilului, deoarece conţine spori Clostridium botulinum. (sursa:www.topsanatate.ro)