Sfatul zilei: Cum scăpăm de conjunctivită

13 Iunie 2007

Numai un doctor va şti să pună un diagnostic potrivit şi să interpreteze corect simptomele prezentate. Numai un specialist poate să decidă ce tip de conjunctivită aveţi numai după un examen biomicroscopic. Conjunctivita, pe cât e de simplă în principiu ca diagnostic, pe atât ascunde foarte multe confuzii.

O conjunctivită netratată până la capăt sau tratată necorespunzător cu un medicament neadecvat se cronicizează şi atunci, în funcţie de imunitate, de rezistenţa organismului, reapar aceleaşi semne, dar cu senzaţii de arsură uşoară mai mult sau jeno-oculare.

În mod tradiţional, remediile făcute „în casă“ sunt eficiente atâta timp cât este vorba de o conjunctivită minoră, asociată cu o răceală uşoară sau cu o alergie.

Primul lucru pe care îl poate face o persoană care a contactat o conjunctivită, indiferent de tipul ei, este să cureţe bine ochiul, pentru a evita ca infecţia să se dezvolte.

Pentru diminuarea senzaţiei de disconfort, unele persoane aplică pe ochii închişi o compresă rece. Ce se întâmplă este ăa temperatura rece îngustează vasele de sânge, ceea ce duce şi la o micşorare a edemului. În loc de o compresă rece, se pot aplica şi punguţe cu ceai luate de la frigider. Ar fi de menţionat că astfel de comprese nu sunt deloc curative, ci doar te fac să te simţi mai bine pentru un timp scurt.

Lacrimile artificiale mai pot ajuta şi ele în calmarea simptomelor. În cazul în care se aplică în ochi astfel de lacrimi, ochiul se lubrifiază şi are o senzaţie de mai bine. Dacă, însă, simptomele nu dispar în maxim trei zile, sfatul este să consultaţi un doctor.

Spălaţi-vă mâinile frecvent şi nu vă atingeţi ochii afectaţi de conjunctivită cu ele. Evitaţi să frecaţi ochii pentru a nu irita şi mai mult zona afectată.

Dacă ochiul vă este afectat, nu vă grăbiţi să vă duceţi la piscină.

Nu folosiţi în comun prosoape sau şerveţele cu alte persoane.

Purtaţi ochelari dacă ochii sunt sensibili la lumină. În cazul în care ai o conjunctivită de tip alergic, evitaţi contactul cu substanţa care v-a cauzat reacţia.

Scăpaţi de fardurile de ochi sau creioanele vechi dacă în urma probei de laborator, a reieşit pozitivă cultura de bacterii.

Folosiţi o faţă de pernă diferită în fiecare noapte.

Nu folosiţi lentile de contact pe perioada tratamentului medicamentos sau dacă ochii dumneavoastră au o senzaţie de disconfort. Înainte de a le pune la păstrare în cutiuţa specială, curăţaţi-le chiar mai bine decât de obicei. (sursa: www.topsanatate.ro)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!