Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Teologie și spiritualitate Liturgica Sfaturi practice în Biserică: Pâinea şi vinul întrebuinţate la Sfânta Liturghie

Sfaturi practice în Biserică: Pâinea şi vinul întrebuinţate la Sfânta Liturghie

Un articol de: Pr. Răzvan George Topală - 18 August 2010

Sfânta Liturghie este prin excelenţă esenţa vieţii religioase, pentru că Hristos Se împărtăşeşte sub chipul pâinii şi al vinului tuturor celor vrednici. Pentru săvârşirea Sfintei Liturghii este nevoie în primul rând de darurile credincioşilor; ne referim aici la pâinea şi vinul care sunt oferite ca "cinstite daruri" de către credincioşi la Proscomidie.

 

De ce folosim pâine şi vin în cadrul Sfintei Liturghii? Pentru că Însuşi Mântuitorul Hristos le-a întrebuinţat la Cina cea de Taină când a instituit Sfânta Euharistie şi a poruncit: "Aceasta să o faceţi spre pomenirea Mea" (Lc. 22, 19).

 

 

Pâinea utilizată în cadrul Jertfei euharistice este adusă în forma unor prescuri cu pecete specială şi sub anumite forme. În mod normal, pentru Sfânta Liturghie este nevoie de cinci prescuri; deci, pot fi mai multe persoane care să aducă aceste prescuri.

 

 

Cu privire la aceste prescuri, trebuie să se ştie că ele se fac cu post şi rugăciune. Acestea trebuie să fie alcătuite doar din făină de grâu, curată, care să nu fie nici veche, nici stricată. Nu trebuie să se dospească cu drojdie, ci numai cu aluat puţin sărat, amestecat cu apă curată. Nu se utilizează la Sfânta Liturghie decât pâine dospită! De ce pâine dospită? Pentru că spune Sfântul Simeon al Tesalonicului, "pâinea dospită simbolizează mai desăvârşit Trupul Domnului în care se va preface prin sfinţire".

 

 

Cu privire la vinul utilizat în cadrul Sfintei Jertfe, la fel ca prescurile, trebuie să fie curat, din struguri, după cum a spus Hristos, din "rodul viţei" (Mt. 26, 29). Acest vin trebuie păstrat cât mai bine, ca astfel să-şi păstreze gustul şi mirosul său firesc. Nu trebuie să fie amestecat cu nici un fel de alte băuturi sau diferite mirodenii şi nici făcut din alte fructe, decât din struguri. Vinul simbolizează sângele Mântuitorului Hristos în care se va preface după momentul sfinţirii.

 

 

Să se ştie că acum se găseşte vin numit "liturgic" făcut în cadrul anumitor mănăstiri, iar la dorinţa şi posibilitatea enoriaşilor, preotul poate face rost de un astfel de vin calitativ, făcut special pentru momentul liturgic şi poate săvârşi Sfânta Liturghie cu multă siguranţă.

 

 

Aceste daruri de prescură şi vin reprezintă ofrandă simbolică adusă lui Dumnezeu sub forma unor elemente naturale care constituie într-un fel rezultatul efortului de a fi pregătite, cu tot ceea ce presupune acest lucru. Totodată, aceste daruri constituie expresia recunoştinţei faţă de Dumnezeu şi o dovadă concretă în participarea noastră la Sfânta Liturghie.