Theologica
Sfinții doctori fără de arginți

Sfinții doctori fără de arginți

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 01 Noiembrie 2018

Între sfinţi există o categorie aparte, Sfinții doctori fără de arginți. Aceştia au fost medicii creştini care aduceau vindecare raportându-se permanent la Hristos, Vindecătorul a toate, și fără a aştepta sau a condiţiona o răsplată de la pacienţi.

Astăzi, 1 noiembrie, Sfânta noastră Biserică Ortodoxă cinsteşte şi ne pune înainte pe doi mari sfinţi, care sunt foarte cunoscuţi în întreaga lume creştină. Este vorba despre Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian din Asia Mică, care au trăit în secolul al IV-lea. Nu trebuie confundați cu Sfinții Mucenici și doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma, sărbă­toriți pe 1 iulie, și nici cu Sfinții Mucenici și doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Arabia, pomeniți pe 17 octombrie.

Sfinții doctori fără de arginţi și făcători de minuni dispuneau de mari harisme, pe care le-au cultivat şi le-au valorificat pentru binele semenilor lor. Erau medici, excelenţi oameni de ştiinţă, dar în acelaşi timp inima lor era permanent întărită de credinţa în Hristos şi de iubirea faţă de oameni.

Modelele de viaţă sfântă pe care Biserica le așază astăzi înainte ne arată că au existat, există şi vor exista întotdeauna sfinţi. Există continuu chipurile sfinţite care „ţin lumea”. Astfel de chipuri luminoase au fost şi Sfinții doctori fără de arginţi și făcători de minuni pe care Biserica noastră îi cinsteşte cu bună-cuviinţă astăzi. Cu o atât de mare iubire se umpluse fiinţa lor, încât şi acum, după atâtea veacuri, lucrează „semne şi minuni”. Ajută grabnic pe toţi aceia care cu credinţă şi smerenie aleargă la ei ca la nişte adevăraţi prieteni ai lui Dumnezeu. Spre astfel de minunate trepte duhovniceşti suntem şi noi chemaţi să ne ridicăm în timpurile pe care le trăim. Să înţelegem astăzi, în lumea în care trăim, aceste mari şi minunate adevăruri, iar Sfinţii doctori fără de ­arginţi Cosma şi Damian să cerceteze neputinţele noastre, dăruindu-ne sănătate sufletelor şi tămăduire trupurilor.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!