Theologica
Sfinţii Trei Ierarhi, „mari luminători  ai Ortodoxiei”

Sfinţii Trei Ierarhi, „mari luminători ai Ortodoxiei”

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 30 Ianuarie 2019

În fiecare an la 30 ianuarie îi sărbătorim pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Această sărbătoare datează din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118) în urma unui vis avut de Episcopul Ioan al Evhaitelor şi s-a stabilit în data de 30 ianuarie ca o cinstire comună a celor trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, în urma mai multor ani de dispute între diferite comunităţi creştine pe tema care dintre cei trei este mai mare.

Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena din anul 1936 s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume. Aceste câteva repere ne arată cât de importanţi sunt pentru creştinii ortodocşi aceşti trei corifei ai primului mileniu creştin patristic.

Sfinţii Trei Ierarhi sunt „mari luminători ai Ortodoxiei, rugători împreună pentru unitatea Bisericii, apărători ai demnităţii umane, ambasadori ai săracilor și bolnavilor”, după cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rostit la sărbătoarea lor în urmă cu trei ani.

În afară de sărbătoarea din data de 30 ianuarie, pe par­cursul lunii ianuarie îi avem sărbătoriţi separat, în data de 1 ianuarie pe Sfântul Vasile cel Mare, în data de 25 ianuarie pe Sfântul Grigorie Teologul şi în data de 27 ianuarie pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Putem spune că în luna ianuarie, pe lângă marii părinţi duhovniceşti ai Egiptului, îi avem în prim-plan şi pe părinţii fundamentali pentru teologia ortodoxă, şi anume Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Ioan Gură de Aur, la care se adaugă şi prezenţa în 21 ianuarie a Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul. Într-un cuvânt, este o lună a binecuvântărilor pentru viaţa Bisericii şi a oamenilor Bisericii care au marcat cel mai mult existenţa duhovnicească şi teologică a Ortodoxiei noastre.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!