Banat
Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoriți la școlile teologice arădene

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoriți la școlile teologice arădene

Protos. Nicolae M. Tang, 01 Februarie 2018

Pomenirea Sfinților Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan a constituit și anul acesta prilej de sărbătoare pentru școlile teologice din Eparhia Aradului, ca de altfel pentru toate școlile teologice din cuprinsul Patriarhiei Române. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Înaltprea­sfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, în Catedrala Veche.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre „Biserica și școala în viața și scrierile Sfinților Trei Ierarhi”, cu referire la școlile teologice ale Bisericii Ortodoxe Române, în general, și în special la cele arădene.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Florin Avram a fost hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Prunișor, Protopopiatul Sebiș, iar la sfârșitul sfintei slujbe, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei l-a hirotesit duhovnic. De asemenea, chiriarhul arădean a hirotesit întru protosinghel pe părintele dr. Nicolae Tang, lector universitar, și întru iconom stavrofor pe părintele Vlad-Sergiu Sandu, profesor la Seminarul Teologic arădean.

După acest moment, s-a săvâr­șit și slujba de pomenire pentru ierarhii, dascălii, studenții și oste­nitorii școlilor teologice arădene.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie, a adresat cuvânt de mulțumire chiriarhului pentru purtarea de grijă și atenția deosebită acordate celor două școli de teologie din eparhia pe care o conduce. După aceasta au urmat activitățile academice și artistice care s-au desfășurat în Aula Facultății de Teologie. Programul religios-cultural a continuat cu susținerea unei dizertații de către pr. prof. univ. Constantin Rus, directorul Școlii doctorale. A urmat un scurt moment artistic în care au fost recitate, de către elevii seminariști, trei texte emblematice din cei trei mari părinți sărbătoriți, intercalate de trei piese corale interpretate de corala bărbătească a facultății, condusă de arhid. asist. drd. Tiberiu Ardelean.

În cadrul aceleiași manifestări a fost lansat și Anuarul Facultății de Teologie, care cuprinde valoroase studii și contribuții științifice ale cadrelor didactice din instituția arădeană, precum și o cronică a evenimentelor care au avut loc în anul universitar 2016-2017.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!