Moldova
Sfinţire de loc de biserică în cartierul ieşean Bucium

Sfinţire de loc de biserică în cartierul ieşean Bucium

Tudorel Rusu, 20 Noiembrie 2018

În ziua de duminică, 18 noiembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie pentru viitoarea biserică cu hramul „Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov”, care va fi construită în cartierul Bucium al municipiului Iaşi.

Locul viitoarei biserici a Parohiei Bucium II este situat lângă pavilioanele Căminului de bătrâni din Bucium. Comunitatea de aici este păstorită de preotul Teofil Panţîru, iar terenul pentru locaşul de cult a fost donat de Iulian Dascălu.

După slujba religioasă de sfinţire a apei şi a untdelemnului, cu care s-a sfinţit apoi piatra de temelie şi crucea pentru Sfântul Altar, precum şi marcajul noii biserici, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a adresat un cuvânt preoţilor şi credincioşilor prezenţi: „Omul, dacă ar fi în stare să aibă o viaţă de sfânt, să vadă cupola văzduhului ca pe o biserică, iar tot ceea ce vede în jur să le considere ca fiind zidurile unei imense catedrale care să acopere tot pământul, dacă omul ar avea această conştiinţă că tot în jurul lui este o prezenţă a lui Dumnezeu, n-ar mai avea nevoie de biserici de zid. În acest caz, toată viaţa lui ar fi o liturghie, toată privirea lui ar fi, cum spunem la Liturghie, «sus să avem inimile», toată viaţa lui ar fi o euharistie, adică o mulţumire adusă lui Dumnezeu. Căci se întreabă marele ctitor al Templului din Ierusalim, profetul şi împăratul Solomon: «Ce casă putem să zidim noi Ţie, Doamne, care ai aşternut picioarelor Tale pământul şi Tu eşti pretutindenea şi nu este nici un loc în care Tu să nu te afli?». Noi, oamenii, însă, neavând această conştiinţă a faptului că întrega lume ar trebui să fie împărăţia lui Dumnezeu pe pământ trăită ca o pregustare a Împărăţiei cerurilor, avem nevoie de biserici de zid, care să ne aducă aminte de suflet şi de faptul că avem în faţă o veşnicie”.

De asemenea, părintele Teofil Panţîru a subliniat cu ce gânduri porneşte în noua lucrare de ridicare a unei noi biserici: „Cu multă emoţie m-am rugat în această zi împreună cu dumnevoastră, cu credincioşii, împreună cu Părintele nostru Mitropolit şi cu soborul co-slujitor, pentru a pune început bun acestei lucrări sfinte de zidire a Bisericii cu hramul «Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov». Această emoţie este firească, dar în acelaşi timp avem nădejdea mare şi credinţa în Dumnezeu că această lucrare ce ni s-a încredinţat va merge, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, până la final şi vom ajunge în ziua cea mare a sfinţirii. Aceasta este rugăciunea mea, sper că vom reuşi să împlinim acest lucru”.

La final, credincioşii prezenţi au fost binecuvântaţi cu agheasmă de IPS Părinte Teofan, sărutând Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!