Transilvania
Foto: Darius Echim

Sfințirea Bisericii „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

20 August 2018

Biserica „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, unică în spaţiul răsăritean, a fost sfințită sâmbătă, 18 august. Locașul de cult se remarcă prin frumusețea interiorului, o sinteză artistică realizată de un artist ortodox, Silviu Oravitzan, și de unul catolic, teologul și pictorul Ivan Marko Rupnik de la Roma.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înalt­prea­sfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramure­șului și Sălajului, alături de Episcopul Ignatie a Huşilor şi de Arhiereul-vicar Teofil de Iberia din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, alături de un sobor de 20 de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: secretarul eparhial, arhim. Benedict Vesa, consilierul cultural, pr. Bogdan Ivanov, protopopul de Cluj II, Alexandru Ciui, protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane clujene, protos. Simeon Pintea, starețul Mănăstirii Nicula, arhim. Nicolae Moldovan, preoții din parohie și invitați. După slujba de sfințire, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de felicitare adresat preoților din parohie, credincioșilor și ctitorilor: „Totul este plin de har și de binecuvântare! Ne bucurăm și realizăm că nu a fost deloc ușoară munca depusă în ani de zile, pentru a vedea terminată această ctitorie pentru veșnicie. Să vă bucurați de toate, să vă răsplătească Dumnezeu”.

A urmat Sfânta Liturghie, la care au asistat numeroși cre­dincioși, autorități locale, jude­țene și centrale, alături de oameni de cultură. Cei care nu au reușit să intre în locașul de cult, au putut urmări slujba de afară, proiectată pe un ecran de dimensiuni mari.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Ignatie, Episcopul Huşilor care, pornind de la pericopa evanghelică a vindecării celor doi orbi, i-a îndemnat pe credincioși să fie mai activi în societate, pentru a fi lumină pentru cei din jur: „Această atitudine, a acestor doi orbi de la marginea drumului, cred că ar trebui să constituie pentru noi un foarte bun exemplu. Trăim într-o lume bulversată din toate punctele de vedere și sunt foarte mulți care doresc să ne reducă la tăcere. Noi, să știți, suntem ca orbii aceștia. Poate nu suntem atât de săraci, dar avem o altă formă de sărăcie, sărăcia spirituală. Diferența dintre noi și orbi este că nu realizăm că alții vor să ne orbească și o fac cu ideologiile lumii acesteia. Nu realizăm că suntem orbi și nu strigăm: «Să vedem, Doamne! Deschide-ne ochii! Să vedem ce se întâmplă în lumea în care trăim!». Noi avem o mare responsabilitate, și Biserica și oamenii de cultură, să dăm un răspuns adecvat. Nu putem să-i lăsăm să rămână în orbirea la care sunt invitați. Degeaba diagnosticăm că sunt probleme, dacă noi nu oferim și soluții!”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, al Facultății de Teologie Ortodoxă clujene, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a oferit diplome și distincții.

Din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, parohul Titus Moldovan a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai mare dis­tincție ce poate fi acordată unui preot. Distincția „Crucea Transilvană” i-a fost oferită pr. prof. Alexandru Moraru, slujitor la altarul bisericii, iar pr. Petru Ilea a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, pr. Simeon Cristea i-a fost oferită distincția „Crucea Arhiepiscopală”.

La final, parohul Titus Moldovan a mulțumit IPS Mitropolit Andrei și tuturor celor care au contribuit la ridicarea locașului de cult. Cu această ocazie, protopopul de Cluj II, Alexandru Ciui, a amintit că sfințirea locașului de cult face parte din seria de evenimente dedicate sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire. Cu acest prilej, IPS Mitropolit Andrei a oferit ctitorilor, ofi­cialităților și tuturor celor care s-au implicat în ridicarea bisericii, Ordinul „Mihai Vodă”, instituit recent de Arhiepiscopie, cu prilejul Centenarului și a sfințirii bisericii Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda, precum și alte diplome.

Biserica „Schimbarea la Față” este ridicată în perimetrul vechii cetăți medievale a Clujului. Locașul de cult este un manifest spiritual, care arată că Ortodoxia poate fi modernă și, în același timp, să se inspire din tradiție. În spațiul interior, mozaicurile, realizate de pictorul și teologul iezuit Marko Ivan Rupnik, redau o sinteză teologică între canonul artei bizantine și canonul artei occidentale din primul mileniu de istorie a Bisericii creștine. Iconostasul, realizat în lemn de tei aurit, de artistul Silviu Oravitzan, ilustrează lumina spirituală care izvorăște din prezența și lucrarea lui Dumnezeu și pe care omul este chemat să o vadă. Biserica este construită într-un stil neobizantin, cu balcon la fațadă și coloane, fiind încadrată în ansamblul arhitectural istoric al orașului. Piatra de temelie a fost sfințită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în 1999, iar lucrările de construcție au fost încheiate în 2004, conform Mitropoliei Clujului, Maramu­reșului și Sălajului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!