Moldova
Foto: Tudorel Rusu

Sfinţirea cea mare a apei la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Tudorel Rusu, 07 Ianuarie 2017

Ieri, de marea sărbătoare a Botezului Domnului, câteva sute de ieşeni au înfruntat viscolul şi gerul năprasnic pentru a participa la slujba Sfinţirii celei mari a apei, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan în faţa Catedralei Mitropolitane. La final, toţi cei prezenţi au putut lua cu bucurie Agheasmă Mare, fiind pregătite în acest sens 12 butoaie de lemn a câte 1.000 de litri.

După ce în ajun credincioşii ortodocşi s-au pregătit prin postire şi rugăciune pentru luminatul praznic al Botezului Domnului, în ziua sărbătorii au participat la Sfânta Liturghie, precum şi la slujba de Sfinţire a apei de Bobotează. La Iaşi, credincioşi din mai multe cartiere şi-au îndreptat ieri, 6 ianuarie, paşii spre Catedrala Mitropolitană, pentru a participa la slujba de Bobotează oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Înaltul ierarh, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit mai întâi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia a rostit şi un cuvânt de învăţătură.

„Fără credinţă în Dumnezeu nu putem vieţui şi dăinui adevărat şi frumos“

După citirea rugăciunii amvonului, întreg soborul slujitor a ieşit pe amplasamentul din faţa Catedralei Mitropolitane, în glasul clopotelor şi al troparelor specifice praznicului Botezului Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, unde a fost săvârşită slujba Sfinţirii celei mari a apei. Pentru sărbătoarea din acest an au fost pregătite 12 vase de lemn a câte 1.000 de litri.

„Să ne dăruiască Dumnezeu pacea Sa în anul acesta 2017 de la Naşterea lui Hristos. Aţi venit ca să luaţi apă sfinţită. Apa sfinţită cea adevărată este Hristos, Băutura cea duhovnicească şi Piatra cea din capul unghiului. Dumnezeu să vă dăruiască putere să vă hrăniţi şi anul acesta din Apa cea Vie, din Băutura cea duhovnicească care este Hristos-Domnul. Dumnezeu să vă binecuvânteze casele, să vă binecuvânteze ogoarele, să vă binecuvânteze pruncii, părinţii şi bunicii, şi, mai presus de toate, să binecuvânteze ţara aceasta şi întreaga lume cu pace şi credinţă în Dumnezeu, căci fără credinţă în Dumnezeu nu putem vieţui şi dăinui adevărat şi frumos. Dumnezeu să vă aibă în pază pe toţi, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin!“, le-a urat celor prezenţi IPS Părinte Teofan în cuvântul de binecuvântare. La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei i-a stropit cu Agheasmă pe credincioşi, după care aceştia au luat apă sfinţită la casele lor.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!