Transilvania
Simpozion de Studii Martirologice la Alba Iulia

Simpozion de Studii Martirologice la Alba Iulia

13 Martie 2018

La Alba Iulia și la Aiud, a avut loc, pe 10 şi 11 martie, cea de-a cincea ediție a Simpozionului de Studii Martirologice, desfășurat sub genericul „Martiriul în vremea comunismului. Între represiunea politică și cununa mărturisirii”, organizat de Arhiepiscopia Alba Iuliei, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud și Fundația Aiud.

Simpozionul a început cu o slujbă de pomenire a tuturor celor care au suferit în închisorile comuniste și s-au mutat la Domnul, apoi a urmat deschiderea lucrărilor în Aula „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie din Alba Iulia. Un cuvânt de deschidere a fost rostit de către părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, urmat de protos. Gavriil Vărvăruc, exarh al așezămintelor monahale din Arhiepiscopia Alba Iuliei și stareț al Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud, care a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Au luat cuvântul, apoi, prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și comisarul-șef Dorel Bic, împuternicit adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

A urmat prezentarea referatelor susținute de către prof. univ. dr. Adrian Opre, decanul Facul­tății de Psihologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca: „Ororile întem­nițării: strategii pentru a su­praviețui fizic, psihic și spiritual”, Claudiu Târziu, preșe­dintele Aso­cia­ției Rost din Bucu­rești: „Cultura anticomunistă la tânăra generației interbelică”, Răzvan Codrescu, directorul Editurii Christiana: „Eroul Aurel State: posteritatea unui cruciat”, Elena Moise Solunca: „Mircea Vulcănescu sau o viață închinată lui Dumnezeu și slujirii aproapelui”, pr. lect. univ. dr. Ovidiu Panaite, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia; „Conștiința dogmatico-martirică a Bisericii”, diac. asist. univ. dr. Răzvan Brudiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: „Sublimul și măre­ția martiriului: actualizare permanentă în viața Bisericii”, pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: „Chipul martiric al părintelui Ioan Iovan de la Recea”, drd. Emanuil Ineoan; „«Dacă supraviețuiesc prin compromis, la ce îmi va servi libertatea?»... Părintele Liviu Brânzaș, mărturii din temnițele comuniste”, drd. Ioana Ursu: „Căutări și apropieri: «Rugul aprins» și tinerii în anii ‘50”.

În cadrul Simpozionului, arhimandritul Gavriil Burzo, duhovnicul Mănăstirii Breaza, judeţul Maramureș, fost deținut politic, a adus mărturii din anii pe care i-a petrecut în temnițele comuniste.
În cadrul Simpozionului au fost lansate volumele „Dicționarul clericilor și mirenilor ortodocși români mărturisitori în perioada comunistă (1945-1964)”, elaborat de către istoricul Adrian Nicolae Petcu, și albumul „Patriarhul Justinian Marina și apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă”. După prezentarea cercetătorului drd. Dragoș Ursu de la Museikon Alba Iulia, Adrian Nicolae Petcu a prezentat câteva aspecte ale istoriografiei recente a României din prisma cercetărilor pe care le-a efectuat în arhivele fostei Secu­rități și în arhivele centrelor eparhiale din țară, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Duminică, 11 martie, IPS Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica din incinta Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Aiud, apoi a ţinut  un cuvânt de învăţătură, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!