Transilvania
Simpozion internaţional la Alba Iulia

Simpozion internaţional la Alba Iulia

16 Mai 2018

La Facultatea de Teologie din Alba Iulia au fost deschise luni, 14 mai, lucrările Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă, ce se înscriu în tematica anului 2018, declarat de Biserica Ortodoxă Română „Anul omagial al unității de credință și de neam” și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

La Simpozionul „Centenarul Unirii Românilor și Europa de Azi. Religie şi geopolitică”, găzduit de Facultatea de Teologie Ortodoxă bălgrădeană, aflat la cea de-a XVII-a ediție, s-au reunit ierarhi, teologi, profesori universitari din centre academice din țară și din străinătate, oameni de cultură, clerici, monahi și doctoranzi.

Slujba de Te-Deum, de la începutul manifestării, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în paraclisul facultății de teologie. Au urmat mesajele de salut ale oficialităților locale și județene, precum şi ale părintelui Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, gazda manifestării. De asemenea, în cuvântul de deschidere, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Unirea Transilvaniei cu Țara Mamă nu a fost o întâmplătoare înfăptuire politică sau războinică, nici un joc abil al diplomației sau opera unei singure generații. Alături de eforturile vitejești ale contemporanilor la actul istoric de la Alba Iulia, se situează suferințele și aspirațiile celor ce zac în vechi și sfinte morminte. Marea Unire este sinteza tuturor eforturilor de o mie de ani ale celor ce ne-au precedat. Pe toți cei care au luptat și s-au jertfit pentru neam și țara lor trebuie să-i pomenim și să le aducem ofranda re­cunoștinței noastre sincere și profunde. De asemenea, avem datoria morală să le urmăm exemplul, dând dovadă de patriotism luminat, muncă creatore și comuniune frățească. Să ne fie clar, că așa cum ne încre­dințează Părintele nostru Patriarh Daniel «Unirea întărește și înalță un popor»”.

În după-amiaza zilei de luni, 14 mai, au avut loc prezentările lucrărilor pe ateliere fiind organizate trei paneluri de lucru. Marți, 15 mai, în cadrul Simpozionului, a avut loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa poetei Anei Blandiana, pentru contribuţia sa la promovarea și păstrarea iden­tității naționale, conform Arhiepiscopiei Alba Iulia.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!