Banat
Simpozion la Facultatea de Teologie din Arad

Simpozion la Facultatea de Teologie din Arad

Ierom. Nicolae M. Tang, 13 Decembrie 2017

Arhiepiscopia Aradului, în cooperare cu Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, a organizat luni, 11 decembrie, un simpozion naţional intitulat „Credinţă şi mărturisire. Modele de teologi în Orto­doxia românească din a doua jumătate a secolului XX”, dedicat Patriarhului Justinian Marina şi apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului, cu precădere celor din Eparhia Aradului.

În cadrul întâlnirii au vorbit Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Prea­sfințitul Părinte dr. Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, prof. dr. Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad, şi pr. prof. dr. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.

În continuare a avut loc lansarea cărţii „Clerici şi teologi din Eparhia Aradului în închisorile comuniste (1945-1964)”, publicată la Editura Arhiepiscopiei Aradului şi avându-l ca autor pe istoricul Adrian Nicolae Petcu. Părintele profesor Cristinel Ioja a spus că recenta apariție este o carte-eveniment pentru Eparhia Aradului şi o carte-document pentru Ortodoxia românească. Totodată, cartea este si un act terapeutic la adresa conştiinţei Bisericii Ortodoxe Române, care vorbește despre studenţii Academiei Teologice din Arad, despre profesorii acestei instituţii, în frunte cu părintele Ilarion V. Felea, despre curajul Episcopului Andrei Magieru, despre disponibilitatea spre jertfă a monahilor şi preoţilor din Eparhia Aradului pentru mărturisirea lui Hristos.

Cartea a apărut cu binecuvântarea IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a și prefațat-o, în contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, bucurându-se de concursul și ajutorul protos. dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului.
După lansare cărţii a avut loc comunicarea în plen a IPS Părinte Timotei, cu tema „Patriarhul Justinian Marina - amintiri şi evocări”, apoi comunicarea Prea­sfințitului Părinte Emilian Cri­șanul, care a abordat problema monahismului românesc în timpul regimului comunist, mai precis Monahismul românesc și Decretul 410 din 1959. A urmat Adrian Nicolae Petcu cu o alocuțiune despre Eparhia Aradului în perioada 1948-1958, cu prezentarea punctuală a evenimentelor instalării regimului comunist și a celor care au luptat pentru credința ortodoxă și mărturisirea lui Hristos.

În după-amiaza aceleiași zile au avut loc două sesiuni de comunicări legate de tema generală a simpozionului.

La această manifestare culturală și comemorativă au participat studenți teologi, elevi seminariști, membrii ASCOR Arad, precum și publicul interesat.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!