Actualitate religioasă
Simpozion la New York dedicat  lui Mihai Eminescu

Simpozion la New York dedicat lui Mihai Eminescu

Ioan Bușagă, 12 Ianuarie 2019

Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, în parteneriat cu Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi și alte instituții și fundații românești, organizează astăzi, 12 ianuarie, cea de-a 26-a ediție a simpozionului dedicat lui Mihai Eminescu, la împlinirea a 169 de ani de la nașterea poetului.

Sesiunea lucrărilor simpozionului de astăzi, intitulată „Discursul identitar la Eminescu: patriotism și naționalism ieri și azi în conștiința românească”, este deschisă de organizatorii evenimentului. Prelegerile sunt rostite de pr. Theodor Damian, președintele Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, și ing. Cristian F. Pascu, președintele Societății Române Creștine „Dorul” (înființată în anul 1903) din New York, informea­ză romanian-insti­tute-ny.org.­ Sesiunea continuă cu reliefarea personalității poetului Mihai Eminescu, a modelului său de conștiință patriotică și altor aspecte inedite cu privire la creația eminesciană. Comunicările sunt susținute de prof. dr. Nicolae Georgescu, de la Universitatea Spiru Haret din București; prof. Anca Sîrghie, de la Universitatea „Alma Mater” din Sibiu; M.N. Rusu, redactor-șef al revistei „Lumină Lină” din New York; Ștefan Stoenescu; pr. Theodor Damian, de la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Astoria din New York; Doru Tsaganaea, profesor de matematică la Metropolitan College of New York; Valentina Ciaprazi, profesoară în cadrul La Guardia College din New York.

După sesiunea comunicărilor, are loc vernisajul unor lucrări ale unor artiști din România și din SUA.

Partea a doua a simpozionului, intitulată „Omagiu lui Eminescu: cultură și creație”, continuă duminică, 13 ianuarie. Evenimentul are loc la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Astoria din New York, unde va fi săvârșită slujba de pomenire pentru Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Mitropolitul Antonie Plămădeală și George Alexe. Invitați de onoare sunt Cătălin Radu Dancu, consulul general al României la New York, și Dorin Branea, directorul Institutului Cultural Român din New York. Evenimentul comemorativ va continua cu recitări din opera poetică eminesciană și lansări de carte.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!