Actualitate religioasă
Simpozion naţional „Credinţă, adevăr, creaţie în închisorile comuniste”

Simpozion naţional „Credinţă, adevăr, creaţie în închisorile comuniste”

Marilena Istrati, 16 Mai 2018

La Liceul „Dimitrie Gusti” din Bucureşti s-a desfășurat sâmbătă, 12 mai, a 7-a ediţie a Simpozionului naţional interdisciplinar „Credinţă, adevăr, creaţie în închisorile comuniste”, care face parte din proiectul „Să ne cunoaştem trecutul pentru a ne proiecta viitorul”, realizat în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ion Barbu” și cu instituţii naţionale și locale: Arhiepiscopia Bucu­reștilor, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici - filiala București, Fundaţia „Academia Civică”, Uniunea Scriitorilor - filiala Bucureşti, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Primăria Sector 5.

La simpozion s-au derulat câteva pagini din istoria vie, prin evocările impresionante ale foștilor deținuți politici invitați. Participanţii la simpozion au aflat că închisorile comuniste au fost pline de studenţi şi elevi.

Cu ocazia simpozionului, s-au vernisat expoziţiile: „Rezistenţa”, realizată în parteneriat cu Fundația „Ion Gavrilă Ogoranu”, și „Suferință și sfințenie în închisoare”, realizată în parteneriat cu Fundația „Prietenie fără frontiere”. Au fost expuse şi volume din „Biblioteca arestată”, constituită din donaţiile Fundației „Academia Civică”, IICCMER, CNSAS, Fundaţiei Culturale „Memoria”, Editurii Curtea Veche și volumele dăruite de invitați.

În a doua parte a simpozionului s-au desfășurat lucrările pe secțiuni: „Literatură”, „Istorie-Științe sociale”, „Religie” și „Familia mea în comunism”, prezentate de elevi și profesori. Printre participanții din cele 26 de județe ale țării, la activitățile proiectului, s-au numărat urmașii luptătorilor din munți, ai basarabenilor refugiați în România, ai celor care au suferit ani grei în temnițele comuniste, care își evocă strămoșii înăl­țân­du-le cruci și apărând de uitare jertfa lor.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!