Banat
Simpozionul „Învățăturile lui Titu Maiorescu, Magister Artis, către urmașii săi din epoca Facebook”, la Timișoara

Simpozionul „Învățăturile lui Titu Maiorescu, Magister Artis, către urmașii săi din epoca Facebook”, la Timișoara

Răzvan Fibișan, 13 Octombrie 2017

În Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timi­șoara a avut loc miercuri, 11 octombrie, Simpozionul „Învățătu­rile lui Titu Maiorescu, Magister Artis, către urmașii săi din epoca Facebook”. Evenimentul, organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Primăria Municipiului Timișoara și Universitatea de Vest, se înscrie în seria manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Titu Maiorescu, una din persona­litățile marcante ale României.

La festivitatea de deschidere au participat cadre didactice, oameni de cultură și sute de elevi și studenți. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent părintele Ionel Popescu, vicar eparhial. Printre participanții care au susținut referate despre gândirea maioresciană, aprofundând opera lui critică și estetică, au fost: Gabriel Crașoveanu, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Bogdan Mihai Dascălu, Sorin Lavric, Ion Pop, Răzvan Voncu, Mihai Zamfir, Marta Petreu, Angelo Mitchievici ș.a.

Profesor universitar, academician, istoric și critic literar, estetician, memorialist, traducător, om politic, diplomat, deputat, ministru şi chiar prim-ministru al României, Titu Maiorescu (15 februarie 1840 - 18 iunie 1917) s-a impus, în primul rând în cultura românească, ca un adevărat mentor în diverse domenii de activitate, contribuind la instruirea, formarea și modelarea a numeroase generații de discipoli. Chiar și cu Banatul, Titu Maiorescu a avut legături foarte strânse. Mama sa, Maria Popasu, a fost sora Episcopului Ioan Popasu care a păstorit Eparhia Caransebeşului timp de 24 de ani (1865-1889). Totodată, Maiorescu a colaborat cu dascăli renumiți de la Institutul Teologic și Pedagogic din Caransebeș, printre care Ștefan Velovan, fost profesor și director al institutului, care ajunge prin recomandarea lui Maiorescu director în București. De asemenea, Maiorescu l-a cunoscut forte bine pe protopopul Andrei Ghibiu, care era căsătorit cu o verișoară de-a sa. Nu în ultimul rând, Maiorescu este susținut și sprijinit de ziaristul și politicianul bănățean Vincențiu Babeș, care în perioada șederii sale la Viena l-a găzduit pe Titu Maiorescu în casa sa, oferindu-i chiar și sprijin financiar. Ajutor bănesc a primit și de la unchiul său, Ioan Popasu, pe care l-a vizitat de multe ori la Caran­sebeș, la diverse momente semnificative din viața ierarhului.

Pentru a marca personalitatea celui care a dominat, prin prestigiu și competență, perioada marilor clasici ai literaturii române, 2017, anul centenarului morții lui Titu Maiorescu, este declarat în critica literară drept „anul Maiorescu”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!