Transilvania
Sinaxa monahală a stareților, starețelor și duhovnicilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Sinaxa monahală a stareților, starețelor și duhovnicilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei

24 Septembrie 2018

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a prezidat Sinaxa monahală a sta­reților, starețelor și duhovnicilor din mănăstirile și schiturile Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Întâlnirea, care a avut loc la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din municipiul Alba Iulia, a avut tema: „Viața monahală – model de Unitate spirituală. Rolul monahismului românesc în promovarea Unității de credință și de neam”. Întâlnirea a început cu o slujbă de Te-Deum, oficiată în biserica mănăstirii „Hristos Pantocrator”. În continuare, a urmat ședința Sinaxei, desfă­șurată în sala de conferinţe a Căminului bisericesc „Peregrinus”, cu o conferință despre rolul monahismului românesc în contextul făuririi Marii Uniri de la 1918, precum și în lupta de emancipare națională. De asemenea, au avut loc discuții cu privire la aspecte liturgice și administrative ale vieții monahale din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

IPS Arhiepiscop Irineu a susținut o prelegere în care a evidențiat „rolul esențial al monahismului din țara noastră în lupta pentru apărarea unității de credință și de neam”: „De-a lungul secolelor zbuciumate, monahismul ortodox românesc a avut un rol prestigios nu numai în dezvoltarea spirituală, morală și culturală a neamului, ci şi pe linia luptei pentru unitate etnică şi bisericească.

În sfintele mănăstiri, monahii au cultivat iubirea de ţară, de limbă şi de datini, fiind făclierii Legii strămoşeşti şi sprijinitori neobosiţi ai împlinirilor noastre naţionale. În lumea contemporană, răvăşită de conflicte şi dezbinări, monahii sunt chemaţi să conlucreze cu mirenii pentru a contribui la instalarea unui climat de armonie şi comuniune. Prin trăire virtuoasă şi dăruire de sine, putem primi pacea inimii care va emana din noi. Sfântul Serafim de Sarov îndeamnă: «Dobândeşte un duh de pace şi mii de oameni din jurul tău se vor mântui»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!