Transilvania
Sinaxa monahală în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Sinaxa monahală în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

07 Decembrie 2017

La sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au avut loc marţi, 5 decembrie, lucrările sinaxei monahale din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Lucrările au fost prezidate de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, iar printre temele abordate s-a aflat şi cea a mărturisirii credinței în timpul regimului comunist, în cadrul „Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti” şi al „Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” în Patriarhia Română.

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în capela „Sfântul ierarh Nicolae” a Facultății de Teologie clujene, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei, arhim. Dumitru Cobzaru, secretarul eparhial, protos. Benedict Vesa, consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama.

La momentul rânduit din Sfânta Liturghie, după citirea pericopei Evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură cu privire la viețuirea monahală: „Dacă în monahismul de tip apusean există o rânduială clară, fixă, de la care nu ai voie să te abați, în monahismul nostru ortodox există o anumită libertate, însă nu lipsită de măsură. Adică de la mănăstire la mănăstire, de la lavră la lavră, se poate institui o anume rânduială, însă aceasta trebuie ținută”.

După încheierea Sfintei Liturghii, lucrările sinaxei s-au desfăşurat în Aula „Nicolae Ivan” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă. IPS Mitropolit Andrei a adresat un cuvânt de deschidere, iar apoi, părintele Dan Popovici, de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare”, din Someșul Cald, a susținut o prelegere pe tema „Pătimirea cinului monahal în perioada comunistă”.

Ieromonahul dr. Grigore Benea, coordonatorul Memorialului de la Gherla și stareț al Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici” din Gherla, a susţinut o prelegere despre comunism şi monahii mărturisitori ai Ortodoxiei în perioada comunistă.

Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru a subliniat importanța pe care au avut-o și cei care au pătimit în perioada comunistă, dar care nu au fost închiși, subliniind că prigonirea la care au fost ei supuși, reprezintă tot o formă de jertfă, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!