Moldova
Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Bacău

Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Bacău

Constantin Ciofu, 16 Februarie 2019

Preoţii din Protopopiatul Bacău au slujit joi, 14 februarie 2019, în Parohia Săuceşti împreună cu ierarhul lor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. Sinaxa preoţilor din Protopopiatul Bacău s-a desfăşurat sub egida Anului omagial al satului românesc.

În Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Săuceşti din Protopopiatul Bacău, păstorită de preotul paroh Ioan Vadana, a fost oficiată joi, 14 februarie 2019, Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Peste o sută treizeci de preoţi din Protopopiatul Bacău s-au rugat alături de ierarhul lor, împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. După citirea Sfintei Evanghelii, preotul Nicolae Hurjui de la Catedrala „Înălţarea Domnului” din Bacău a susţinut o prelegere despre marele Melchisedec Ştefănescu, fost episcop al Romanului, de la a cărui instalare se împlinesc 140 de ani. Cu acest prilej, tânărul teolog Vasile Daniel Tătaru a fost hirotonit pe seama Mănăstirii „Schimbarea la Faţă” - Berzunţi, Protopopiatul Oneşti, judeţul Bacău. În timpul împărtăşirii preoţilor, Corala „Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău, care a oferit şi răspunsurile liturgice la strană, a interpretat câteva cântări religioase.

În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţitul Ioachim a vorbit preoţilor despre importanţa întâlnirii în comuniune liturgică: „De fiecare dată, dragii mei, să mulţumim lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi pentru tot ce ne oferă El din plenitudinea Sa. În sinaxa liturgică am fost împrejurul potirului liturgic al dragostei lui Dumnezeu. De fiecare dată când gustăm din potir, gustăm din Izvorul inepuizabil al dragostei şi deci ne împărtăşim de Dumnezeu. Suntem în comunitate, suntem în comuniune, suntem în comunicare şi bineînţeles că după comunicare mergem spre Cuminecare, care este scopul şi obiectivul nostru cel mai măreţ. Doar aşa noi devenim consangvini cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.

La finalul Sfintei Liturghii, pentru activitatea pastoral-misionară deosebită desfăşurată în parohiile încredinţate, trei preoţi au primit gradul de iconom şi alţi şase au primit gradul onorific de sachelar. La sfârşitul sinaxei, în semn de recunoştinţă, preoţii din Protopopiatul Bacău au oferit ierarhului o icoană mozaic a Sfântului Antipa de la Calapodeşti. Totodată, la recomandarea părintelui Costică Busuioc, protopop de Bacău, câţiva preoţi parohi au primit diplome de vrednicie pentru implicarea deosebită în activităţile social-filantropice şi cultural-catehetice derulate anul trecut.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!