Reportaj
Singura biserică din ţară închinată Sfântului Alexie

Singura biserică din ţară închinată Sfântului Alexie

Gheorghecristian Popa, 16 Martie 2010

Parohia cu hramul "Sfântul Cuvios Alexie, Omul lui Dumnezeu", din Bucureşti, îşi serbează astăzi sfântul ocrotitor. Sărbătoarea, la care an de an participă sute de credincioşi, va începe dimineaţă cu oficierea Liturghiei Darurilor mai-înainte sfinţite şi cu slujba Acatistului Sfântului Alexie şi va continua în această seară cu Denia Canonului Mare.

Situată pe Calea Şerban Vodă, în centrul Capitalei, Biserica "Sfântul Alexie" din Bucureşti are o istorie de peste două secole. Actuala biserică, ridicată pe locul în care a fiinţat o altă bisericuţă din lemn, este ctitoria jupânului Alexie Arnăutu şi a soţiei sale, Maria, care în anul 1799 au construit sfântul lăcaş din cheltuiala proprie.

"În fiecare an, credincioşi din toată Capitala şi din împrejurimi participă cu bucurie la hramul bisericii deoarece Sfântul Alexie, numit şi Omul lui Dumnezeu, nu este doar ocrotitorul parohiei noastre, ci este ocrotitorul tuturor credincioşilor care vor să ajungă "oameni ai lui Dumnezeu". De asemenea, acest sfânt este cunoscut în popor şi ca Alexie cel Cald, pe de o parte, datorită faptului că Dumnezeu l-a dăruit oamenilor cu căldură, iar pe de altă parte, pentru că în ziua în care este sărbătorit se dezgheaţă pământul şi începe anotimpul cald. Din acest motiv, oamenii au foarte mare evlavie la Sfântul Alexie şi chiar există în tradiţia populară un colind - "Alexiile" - care se cântă afară la soare în această zi. Întrucât Sfântul Alexie este şi simbol al iubirii creştine, vom oferi credincioşilor noştri aflaţi în dificultate mâncare gătită şi pachete, cu ajutorul celor de la Departamentul de Asistenţă Socială, din Protoieria III Capitală", ne-a spus părintele paroh Florian Burcea.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!