Banat
Slujbe de pomenire pentru eroii martiri

Slujbe de pomenire pentru eroii martiri

Pr. Marius Mircia, 12 Martie 2018

Cu prilejul sărbătoririi Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara au fost pomeniți cei care au pătimit în timpul regimului comunist, ziua de 9 martie fiind și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 în România. Și la Arad au fost pomeniți eroii martiri condamnați public și executați la data de 29 septembrie 1959 în incinta Penitenciarului Arad.

Comemorarea a avut în atenție deținuții politici antico­mu­niști, pe cei depor­tați în Bărăgan, eroii, ostașii și luptătorii români care au avut credința și puterea de a-L mărturisi pe Dumnezeu într-o perioadă întunecată din istoria României. Au participat la slujbă foști deținuți politici, urmași ai unora dintre aceștia, clerici timișoreni, reprezentanți ai unor asociații din urbe, studenți ai Facultății de Teologie din Timi­șoara, elevi ai Liceului „Carmen Sylva”, clasele de teologie, precum și un număr mare de cre­dincioși timișoreni. Slujba Parastasului a fost oficiată de pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala Mitropolitană.

La final părintele Ionel Popescu a ținut un scurt cuvânt de folos în care a evidențiat valoarea jertfei eroilor români pentru tinerii din ziua de astăzi și pentru noi ca neam și țară.

Slujbă de pomenire pentru cinci eroi martiri la Arad

Și la Palatul Justiției din Arad a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru cinci eroi martiri condamnați public și executați la data de 29 septembrie 1959 în incinta Penitenciarului Arad, care la acea vreme funcționa în cadrul Palatului Justiției, din motivul că s-au opus regimului comunist. Cei pomeniți au fost: Ioan Beg, Martin M. Bugariu, Gheorghe Ștefan Drăgan, Ioan Câta și Ioan N. Cioca.

Slujba de pomenire s-a făcut în apropierea locului execuției, de către părintele consilier Gabriel Mariș și părintele Vlad Oneț, preot la Penitenciarul Arad. La slujbă au fost prezenți judecătorul Silvia Nădăban, președintele Tribunalului Arad, Dan Aurelian Ursu, prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Arad, Dan Borca, procuror militar la Parchetul Militar Timișoara, Angel Popescu, președintele Partidului Noua Dreaptă, prof. univ. Ovidiu Papană și alte persoane care au dorit să-și exprime recunoștința față de acești mari eroi și martiri ai neamului nostru, comemorați cu acest prilej.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!