Banat
Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Diac. Pavel Canea, 12 Iunie 2018

Vineri, 8 iunie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş. Cu această ocazie, ierarhul a sfinţit 30 de antimise ce vor fi împărţite bisericilor noi din cuprinsul Eparhiei Banatului Montan, întrucât în ultimii ani s-au construit mai multe locașuri de cult.

Antimisul este un acoperământ liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt și patimile lui Hristos. Simbolizează mormântul Mântuitorului, precum și giulgiul în care a fost înfășurat trupul Domnului la punerea Sa în mormânt. Acesta se păstrează în Sfântul Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie. Antimisele se sfinţesc prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și poartă semnătura chiriarhului locului. Preotul primeşte antimisul de la episcopul său; fără antimis nu se poate oficia Liturghia.

De asemenea, Părintele Episcop Lucian, în cadrul Sfintei Liturghii, a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ionuţ Puiu ce va urma a fi hirotonit preot şi ins­talat în Parohia Secăşeni din Protopopiatul Reşiţa. Parohia Secăşeni este de gradul 3 rural cu 49 de familii şi 136 de credincioşi, având şi Filia Calina cu 34 familii şi 100 de credincioşi. Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Secăşeni a fost ridicată în anul 1664, iar Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Calina a fost ridicată în anul 1780.

Totodată, chiriarhul l-a hirotonit şi pe părintele diacon Ionuţ Valentin Vatră întru preot pentru a merge să slujească în Parohia Valeapai, o parohie misionară cu 96 de familii şi 199 de credincioşi, ce se află în Protopopiatul Reşiţa. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Valeapai a fost ridicată în anul 1834.

Preasfințitul Părinte Lucian a spus la finalul sfintei slujbe că este foarte important pentru credincioșii din parohiile unde vor merge părinții hirotoniți să aibă păstor duhovnicesc începând din Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Având un duhovnic, ei vor avea posibilitatea să se spovedească și să primească Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos în această perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Sfinților Apostoli.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!