Oltenia
Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Craiova

Doru Marcu, 06 Februarie 2019

În Duminica a 32-a, Înaltprea­sfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mucenic Dumitru” din Craiova, înconjurat de un sobor de diaconi și preoți. La momentele rânduite, tânărul teolog Mihai-Dorin Bistreanu a fost hirotonit diacon, iar diaconul Ionuț Adrian Vulpe în treapta de preot pe seama Parohiei „Sfân­tul Antim Ivireanul”, din Protoieria Târgu Cărbunești, județul Gorj.

În cuvântul de învăţătură duhovnicească de la finele slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre pocăinţa vameşului Zaheu. „Această coborâre a lui Zaheu poruncită de Mântuitorul Iisus Hristos este spre îndreptarea lui și spre corectarea lui. Cu rațiunea omenească, dacă ne ridicăm să-l vedem pe Dumnezeu, nu putem să-l vedem decât în smerenie. Se ridică omul prin efortul intelectual, prin cunoaș­terea rațională, și înțelege câte puțin despre Dumnezeu, dar pentru ca să te împărtășești de Dumnezeu ai nevoie să te cobori din înălțimea mândră și orgolioasă a rațiunii și să vii în smerenie, să stai cu Mântuitorul Hristos, nu undeva unde să te ridici din propria inițiativă, ci undeva unde îți poruncește Dumnezeu, adică în casă, nicăieri altundeva decât în Biserică”.

În mod firesc, comportarea lui Zaheu față de Mântuitorul Hristos ne este model și nouă celor de astăzi. Fiecare dintre noi este chemat de Dumnezeu să se coboare din preocupările sale, din mândria sa, și să se întâlnească cu El. Depinde de noi dacă răspundem prin ascultare și cu pocăință. „Dumnezeu nu caută să se întâlnească cu noi în locuri speciale, ci în locul existenței noastre. El vine în casa noastră, în viața noastră, chiar acolo unde am săvârșit de multe ori păcatele. Dumnezeu vine acolo unde este omul, în starea noastră. El este Cel Care a venit ca să caute oaia cea pierdută, să o ridice pe umerii Săi și să o ducă la Tatăl Cel Ceresc.

Atunci când ne apropiem de Dumnezeu și nu mai ascultăm de glasul pământului, al lucrurilor trecătoare și al ispitei dia­volești, ci ascultăm numai de Dumnezeu, atunci Dumnezeu vine în sufletul nostru. Prin Sfânta Împărtășanie, prin rugăciune, prin Spovedanie, Îl primim pe Mântuitorul Iisus Hristos și făgăduim întotdeauna să ne lepădăm de cele pământești ca să primim pe cele cerești”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!