Actualitate religioasă
Slujiri arhiereşti în Capitală

Slujiri arhiereşti în Capitală

Arhid. Ştefan Sfarghie, 21 Martie 2017

În Duminica a 3-a din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, iar Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, la Mănăstirea Radu Vodă din Capitală.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a explicat de ce Sfânta Cruce a fost scoasă din Sfântul Altar şi aşezată spre închinare în mijlocul bisericii. „Mântuitorul nostru Iisus Hristos tocmai de aceea a venit în lume, ca să ne deschidă nouă accesul la Pomul Vieţii veşnice, dar nu la un pom sădit într-o grădină, ci la Crucea Sa de viaţă făcătoare, care a devenit cu adevărat Pomul Vieţii veşnice. A fost aşezată în mijlocul bisericii ca să ne amintească adevărul acesta şi ca să ne îndemne să folosim perioada postului care a rămas, mai intens, pentru a ne împărtăşi din roadele acestui Pom al Vieţii, care este Jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, sângeroasă acum 2.000 de ani şi nesângeroasă la fiecare Sfântă Liturghie, Jertfa Sfintei Euharistii”, a evidenţiat Preasfinţia Sa. Ierarhul a mai arătat că această sărbătoare a Sfintei Cruci nu a fost aşezată de Sfinţii Părinţi ai Bisericii întâmplător în Postul Sfintelor Paşti. „Să folosim această perioadă a postului încercând să împlinim chemarea pe care Mântuitorul ne-o face nouă tuturor în Evanghelia de astăzi: «Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34). Perioada postului, a pocăinţei, este timpul în care suntem chemaţi să răstignim noi înşine pe omul cel vechi, pe omul robit patimilor, ca să lăsăm să respire şi să se dezvolte omul cel lăuntric, ce se înnoieşte după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, prin nevoinţe, din zi în zi”, a mai precizat Preasfinţia Sa.

„Sfânta Cruce rămâne speranţa Bisericii”

În Duminica Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit Sfânta Liturghie la mănăstirea bucureşteană „Radu Vodă”. Preasfinţia Sa i-a îndemnat părinteşte pe credincioși să-L urmeze pe Mântuitorul Hristos şi a subliniat importanţa Sfintei Cruci în viaţa lor: „Crucea a fost aşezată la răspântiile drumurilor ca să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului Care a spus: «Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa». Crucea se aşază la morminte, la căpătâiul celor care au trecut din viaţa aceasta crezând în Înviere şi aşteptând ziua cea dreaptă a răsplătirii Domnului. Peste tot ne întâlnim cu Crucea Domnului. Sfânta Cruce rămâne speranţa Bisericii şi lumină care călăuzeşte în noaptea în care trăim”, a explicat PS Episcop Timotei Prahoveanul. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diac. Constantin Iordăchescu, pe seama Parohiei Bălăceanca, Protopopiatul Ilfov Sud. Sâmbătă, 18 martie, Preasfinţia Sa l-a hirotonit întru preot pe diac. Valentin George Paraschiv, reporter TRINITAS TV, pe seama Parohiei Dobroteasa, Protopopiatul Sector 3 Capitală.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!