Transilvania
Slujiri arhierești în Duminica a 6-a după Rusalii

Slujiri arhierești în Duminica a 6-a după Rusalii

În Duminica a 6-a după Rusalii, (Vindecarea slăbănogului din Capernaum, a Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, Rugăciunea lui Iisus) au fost sfințite și binecuvântate mai multe locașuri de cult. Ierarhii i-au îndemnat pe credincioșii prezenți la sfintele slujbe să acorde atenție sănătății sufletului, așa cum se îngrijesc și de sănătatea trupului.

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica veche a Mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Predeal, județul Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte duhovnicul așezământului monahal, protosinghelul Teofil Șerban, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din Arhiepiscopia Sibiului.

Obștea de maici condusă de maica stareță Spiridona Mihu a primit binecuvântare arhierească, iar credincioșii din Predeal și din alte localități au participat în număr mare la liturghia arhierească. La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a prezentat credincioșilor și tuturor celor aflați în locașul de cult învățăturile textelor evanghelice citite la Sfânta Liturghie în Duminica a 6-a după Rusalii, în care s-a prezentat minunea vindecării slăbănogului din Capernaum și rugăciunea lui Iisus.

Mănăstirea Predeal a fost înfiinţată la 1774, de călugărul Ioanichie, care a venit aici din părţile Sibiului. A fost mănăstire de călugări, iar în 1958 a fost desfiinţată şi a trecut în patrimoniul Parohiei Predeal. S-a redeschis în 1993, ca mănăstire de maici. „Ctitorul Ioanichie a găsit aici o pustietate şi a construit un schit de lemn, care a fost distrus după trei ani de către turci. Călugărul Ioanichie şi câţiva credincioşi din Săcele au ctitorit o mănăstire de lemn care a dăinuit până în 1883”, conform stareţei Mănăstirii Predeal, monahia Spiridona Mihu.

Biserica din Comșești, Turda, a fost sfințită

Biserica nouă cu hramul „Pogorarea Sfantului Duh”, a Parohiei Comșești, Protopopiatul Turda, a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți, în prezența a numeroși credincioși din localitate și din împrejurimi. Locașul de cult a fost construit începând cu anul 2003 din inițiativa comunității parohiale.

Slujba de tarnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie oficiată în sobor de preoți și diaconi, în  cadrul căreia IPS Mitropolit Andrei a rostit cuvântul de învățătură despre Hristos, tămăduitorul sufletelor și al trupurilor.

Programul liturgic s-a încheiat cu premierea tuturor celor care s-au implicat în edificarea bisericii și finalizarea lucrărilor noului locaș de cult din Comșești.

Parohul Ioan Dănuț Rad a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul, consiliul parohial și cei care au contribuit la ridicarea bisericii au primit diplome.   

Parohia ortodoxă Comșești din Protopopiatul Turda a fost atestată documentar din timpul lui Matei Corvin și mai are o biserică de lemn construită în jurul anului 1800, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Resfințirea bisericii din Zagăr, Sighișoara

Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul comunității din Parohia Zagăr, Protopopiatul Sighișoara. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

Vorbindu-le celor prezenți despre providența și iubirea milostivă a Domnului față de oameni, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Dumnezeul nostru este bun, încât adevărații credincioși n-au motiv să se îngrijoreze de nimic. Sfântul Siluan Athonitul spune: «Dumnezeul nostru este bun și blând și milostiv. Dacă sufletul omenesc ar cunoaște aceasta, s-ar umple de iubire și-ar striga: Ce Dumnezeu avem!». Dumnezeu ține la noi mai mult decât țin părinții la propriii lor copii. Prin gura profetului Isaia, Cel Preaînalt zice: «Poate o femeie să uite de copulul ei? Poate ea să nu-și aducă aminte de rodul pântecelui ei? Chiar dacă îl va uita, Eu nu te voi uita. Tu ești săpat în palmele Mele». Dumnezeul nostru cunoaște idealurile, aspirațiile, dorințele, posibilitățile și nevoile noastre și este gata să le împlinească și să ne ofere mai mult decât I-am cerut, mai mult decât ne-am imaginat vreodată. De aceea, e bine să-L rugăm pe Dumnezeu să ne acorde harul Său, pentru ca noi să Îl simțim mereu aproape, să ne deschidem larg inimile iubirii Sale iertătoare și tămăduitoare. Atunci, păcatele noastre vor fi iertate, bolile noastre se vor vindeca, poverile noastre vor fi ușurate și problemele noastre toate se vor rezolva”.

La finalul slujbei, parohul Silviu Popescu a fost hirotesit întru sachelar, iar binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit Diplome de aleasă cinstire, conform Arhiepiscopiei Alba Iulia.

Târnosire la Mănăstirea Petrova, Maramureș

Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit Paraclisul Mănăstirii Petrova din demisolul noii biserici a mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi.

Paraclisul a primit ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, cinstit în 27 iulie. La slujba târnosirii a participat, alături de numeroși credincioşi, şi primarul comunei Petrova, ing. Ioan Petrovai, care a ajutat aşezământul monahal în mai multe ocazii. PS Episcop Iustin a explicat credincioşilor care au fost etapele târnosirii şi semnificaţia acestora. Credincioşii s-au rugat împreună cu ierarhul şi soborul de preoţi, atât în exteriorul bisericii, cât şi în interiorul ei, în genunchi. Un alt moment important al târnosirii a fost ungerea cu Sfântul şi Marele Mir al interiorului paraclisului, a Sfântului Altar şi a proscomidiarului. După slujba târnosirii, credincioşii prezenţi au trecut fiecare în parte prin Sfântul Altar şi s-au închinat în cele patru colţuri ale Sfintei Mese.

După oficierea Slujbei de târnosire, soborul şi credincioşii s-au îndreptat spre altarul de vară, unde PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie. Soborul a fost alcătuit din peste 30 de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, Mihai Chira, protopopul de Vişeu, Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Moisei, protos. Agaton Oprişan, stareţul Mănăstirii Petrova, protos. Sofronie Perţa, stareţul Mănăstirii Dragomireşti, pr. Viorel Bud de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. militar Daniel Achim, preoţi de mir din parohiile Maramureşului Voievodal.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran.

Altarul de Vară al Mănăstirii Petrova este o clădire de zid din cărămidă, cu o cupolă mare, cu Sfânta Masă, în jurul căreia pot sluji circa 50 de preoţi, iar lateral se află un loc pentru cântăreţii de la strană şi corurile care dau răspunsurile la Sfânta Liturghie. Interiorul Altarului de Vară, inclusiv cupola, au fost pictate de preotul Virgil Jicărean, consilier eparhial, prezent şi el la Sfânta Liturghie. Mănăstirea Petrova este o mănăstire românească, în care se slujeşte în limbile română şi ucraineană, având în preajmă sate ucrainene şi credincioşi care vin şi se roagă aici.

PS Episcop Iustin a vorbit despre vindecările pe care le-a făcut Mântuitorul Iisus Hristos cât a stat pe pământ și despre faptul că vindecarea bolilor fizice se poate face vindecând întâi bolile sufleteşti: „Înainte de a vindeca bolile fizice, Mântuitorul vindeca bolile sufleteşti. Mântuitorul vindeca sufletul oamenilor. De fiecare când era pus în situaţia de a vindeca un om, îi arăta care este sursa suferinţei lui, care este motivul neputinţei lui. Îi arăta care este eroarea vieţii lui: căderea din normalitate în eroarea păcatelor. De aceea, şi de data aceasta, Mântuitorul iartă bolnavului păcatele, după care îi redă şi sănătatea sufletească, şi integritatea trupească”.

În semn de apreciere, PS Episcop Iustin a oferit protosinghelului Agaton Oprişan o Cruce şi Grama Episcopală, iar primarului comunei Petrova, ing. Ioan Petrovai, i-a oferit „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru mireni. Părintele stareţ Agaton a oferit PS Episcop Iustin, pentru Muzeul Episcopiei, o icoană a Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.

De asemenea, PS Episcop Iustin a oferit diplome de merit pentru cei 40 de copii şi îndrumătorii lor care se află la mănăstire în tabăra „Din dragoste de frumos”, un proiect al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmaţiei, paroh Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, preot slujitor Marcel Oprişan, coordonatorul taberei, împreună cu câţiva profesori. Această primă ediţie a taberei organizate de parohie se desfăşoară între 14-18 iulie.

Mănăstirea Petrova este continuatoarea unui schit existent aici în secolul al XVII-lea, numit de locuitori „Mănăstirea Petrovei”. A primit prin donaţie păduri, ape, lazuri şi terenuri. Între 1711-1714 este reşedinţa Episcopului Serafim de Petrova, dar a fost distrusă de tunurile generalului Bucow. Rămasă în amintirea oamenilor, în anul 2000 PS Episcop Iustin a pus piatra de temelie, iar în prezent este un complex mănăstiresc de care se îngrijeşte starețul protos. Agaton, împreună cu obştea.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!