Transilvania
Slujiri arhierești în Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Slujiri arhierești în Episcopia Maramureșului și Sătmarului

12 August 2017

PS Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului a oficiat Sfânta Liturghie și două hirotoniri la Paraclisul Episcopal din Baia Mare, vineri, 11 august. Ierarhul a mai oficiat slujba sfințirii pietrei de temelie pentru o nouă biserică în localitatea Budeasa Râu, Protopopiatul Chioar, iar miercuri, 9 august, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de binecuvântare a catapetesmei noi de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare.
 
Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramu­reșului și Sătmarului, a oficiat vineri, 11 august, Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal din Baia Mare. În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat hirotonirea întru preot a diaconului Ioan Trușcă, pe seama Parohiei Resighea din Protopopiatul Carei. Tot în cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Iustin a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Gabriel Valeriu Muscalu, în perspectiva numirii ca preot în Parohia Dealu Mare, Protopopiatul Lăpuș.

Joi, 10 august, PS Episcop Iustin a oficiat, în fruntea unui sobor de preoţi, între care Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, pr. Ciprian Coza, secretarul protopopesc, Lazăr Moisa, paroh, slujba de punere a pietrei de temelie pentru biserica ce se va înălţa în localitatea Buteasa Râu, Protopopiatul Chioar. Noua biserică va avea hramul „Sfântul Nectarie de la Eghina”. La eveniment a fost prezent şi primarul oraşului Şomcuta Mare, Gheorghe Buda.

Hirotoniri și binecuvântarea unei noi catapetesme

Miercuri, 9 august, PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal din Baia Mare, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Din sobor au făcut parte arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial misionar, şi pr. Adrian Mihali, consilier administrativ.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Marius Vasile Cone, pe seama Parohiei Rodina din Protopopiatul Chioar. Tot în cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Ioan Truşcă.

De asemenea, tot miercuri, 9 august, PS Episcop Iustin, a oficiat slujba de binecuvântare a catapetesmei noi de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Baia Mare, unde este paroh Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural. Totodată, a fost binecuvântată şi icoana Maicii Domnului Mângâietoarea, pictată în Sfântul Munte Athos, la Mănăstirea Vatopedu, făcătoare de minuni, dăruită bisericii de către conf. dr. Călin Pop, medic chirurg cardiolog.

Soborul a fost alcătuit din pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial misionar-social, parohul Cristian Ştefan, Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, slujitor la această biserică, şi Marius Lazăr, preot slujitor la această biserică. Icoanele de pe catapeteasma reînnoită au fost pictate de pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu și pictură sacră.

După slujba de sfinţire, PS Episcop Iustin şi soborul au oficiat Slujba Paraclisului Maicii Domnului, iar la final, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură despre rugăciunea adresată Maicii Domnului și despre rugăciunile pe care Maica Domnului le-a făcut începând de la o vârstă fragedă. De asemenea, PS Episcop Iustin s-a referit la rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului, „o slujbă mângâietoare și grabnic ajutătoare”: „Să arătăm Maicii Domnului că suntem fiii ei, că semănăm cu ea, și atunci toate rugăciunile noastre le va ridica la Dumnezeu. Maica Domnului nu respinge pe nimeni din neamul omenesc”, conform Episcopiei Maramu­reșului și Sătmarului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!