Actualitate religioasă
Slujiri arhiereşti în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

Slujiri arhiereşti în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

În ziua sărbătorii „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”, sâmbătă, 7 ianuarie, chiriarhii eparhiilor din cadrul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au slujit la biserici unde a fost serbat hramul sau în locașuri cunoscute din diferite orașe. La finalul Sfintei Liturghii, au fost oficiate slujbe de pomenire pentru ctitori.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepsicopul Tomisului, a săvârşit Sfân­ta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol, judeţul Constanţa. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Tomisului le-a vorbit credincioşilor despre viaţa şi rolul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul în istoria mântuirii neamului omenesc şi a fiecărui creştin. De asemenea, ierarhul a îndemnat credincioşii prezenţi să-şi ajute semenii aflaţi în lipsă, fie de căldură, fie de hrană.

Credincioşii din municipiul Piteşti au participat sâmbătă, 7 ianuarie, la hramul bisericii Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din oraş. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, informează biroul de presă al eparhiei. La final, ierarhul, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi, a oficiat şi slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii locaşului de cult, între care şi Episcopul Ghenadie al Argeşului.

În ziua Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus că Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului este un exemplu de ascet și monah, dar și de mare predicator: „Predica Sfântului Ioan Botezătorul a avut un profund caracter social și moral. Pe cât de curat și smerit era cu sufletul, pe atât de necruțător era cu păcatul și cu cei care stăruiau, cu bună știință, în păcat. Tocmai de aceea, oamenii îl admirau și-l ascultau, știindu-l ferm și neînfricat, mai ales când era vorba de apărarea și promovarea valorilor morale fundamentale, specifice cre­dinței lor religioase. Dovada o constituie faptul că nu s-a sfiit să-l mustre public pe însuși regele Irod Antipa, care trăia în incest cu soția fratelui său, Filip, dând un exemplu negativ supușilor din regat”. După Sfânta Liturghie, IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat și un Parastas pentru Arhiepiscopul Epifanie Norocel, care a trecut la cele veșnice în data de 7 ianuarie 2013.

Numeroşi credincioşi din municipiul Galaţi au participat sâmbătă la hramul Bisericii „Ioan Botezătorul” din cartierul Micro 21 al oraşului. „Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat şi a stropit cu Agheasmă Mare pe toţi cei prezenţi. La final, în Paraclisul «Sfân­tul Ierarh Nectarie» şi «Sfân­tul Ierarh Dosoftei» de la demisolul noii biserici, a fost săvârşită o slujbă de mulţumire, precum şi Parastasul pentru slujitorii şi ctitorii trecuţi la Domnul”, a precizat pr. Gabriel Molocea, consilier mass-media eparhial.

Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, a slujit sâmbătă, 7 ianuarie, în Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Slobozia. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a evidenţiat viaţa şi lucrarea profetică a Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul și cel mai mare profet al Vechiului Testament, cel care L-a arătat lumii pe Mântuitorul, informează site-ul eparhiei sf-esc.ro.

În oraşul Roșiorii de Vede, judeţul Teleorman, numeroşi credincioşi au participat la sărbătorirea hramului Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiu. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, înconjurat de soborul de slujitori.

În Episcopia Giurgiului, Prea­sfințitul Părinte Episcop Ambrozie a slujit Sfânta Liturghie în paraclisul noii biserici a Parohiei „Sfinţii Martiri Brâncoveni” și „Sfânta Muceniţă Sofia” din municipiul Giurgiu. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a săvârşit o slujbă de pomenire pentru cei trecuţi la cele veşnice, informează episcopiagiurgiului.ro.

În ziua Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire”, Paraclis Episcopal, din municipiul Tulcea. La finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba Parastasului pentru cei adormiţi în Domnul. 


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!