Actualitate religioasă
Slujiri arhiereşti în Muntenia şi Dobrogea

Slujiri arhiereşti în Muntenia şi Dobrogea

Ioan Buşagă, 18 Iulie 2017

În Duminica a 6-a după Rusalii, în eparhii din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei au fost mai multe slujiri arhiereşti, fie la biserici de mănăstire, fie la biserici parohiale.

Credincioşii constănţeni au participat duminică, 16 iulie 2017, la sărbătorirea ocrotitorului bisericii Mănăstirii Dumbrăveni, din comuna Dumbrăveni, judeţul Constanţa, Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum (pomenit în data de 18 iulie). Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Cicăneşti I, Protopopiatul Curtea de Argeş, cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului”, „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Ierarh Nicolae”. La finalul sfintei slujbe, ierarhul a felicitat comunitatea credincioşilor pentru grija pe care o arată pentru sufletul lor, prin prezenţa la sfintele slujbe, dar şi pentru locaşul de cult. Astfel, pentru buna gospodărire a Parohiei Cicănești, preotul paroh Marian Mateescu a primit din partea Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic distincţia „Crucea Basarabă”, care reprezintă semnul prețuirii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului față de preoții și credincioșii din cuprinsul eparhiei care în timp au sprijinit buna desfășurare a vieții bisericești.

La Catedrala Voievodală „Ador­mirea Maicii Domnului” din Buzău, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop Ciprian i-a dăruit părintelui Costel Vânătoru, de la Catedrala Voievodală din Buzău, o cruce pectorală în semn de apreciere a slujirii sale preo­țești, dar și a activității pe care o desfășoară în calitate de cercetător la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din municipiu, a precizat Dragoş Olteanu, consilier media eparhial.

Credincioşi din municipiul Galaţi au participat în Duminica a 6-a după Rusalii la Sfânta Liturghie, săvârşită de IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. De asemenea, credincioşi din municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa, au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de PS Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, la biserica Parohiei „Sfântul Proroc Ilie”-Slobozia.

Numeroşi clerici şi credincioşi au participat duminică, 16 iulie, la biserica Parohiei Sâmbăta Nouă, Protoieria Babadag, judeţul Tulcea, unde Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. „Comunitatea dreptmăritoare din această localitate s-a bucurat de prezenţa ierarhului şi a soborului de preoţi şi diaconi, dar şi de melodioasele răspunsuri liturgice date de Grupul psaltic «Tronos» al Catedralei Patriarhale şi de Grupul psaltic «Sfântul Ioan Rusul» al Parohiei Sâmbăta Nouă. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Mădălin Iscru a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate cu îmbelșugare peste această enorie, dar şi Preasfinţitului Părinte Visarion pentru aleasa purtare de grijă și pentru prezenţa în mijlocul credincioșilor. Deşi o parohie mică, biserica din localitate, cu hramul «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe», construită în anii 1893-1897, este astăzi, prin râvna şi dăruirea preotului paroh Mădălin Iscru, în plin proces de restaurare şi înfrumuseţare cu o nouă pictură în frescă. În ultimul an s-au realizat, într-un timp scurt, numeroase lucrări de tencuire, zugrăvire, schimbarea acoperişului, confecţionarea unui iconostas nou, dar şi realizarea unui parc în apropierea bisericii”, a precizat Alexandru Chituţă.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!