Actualitate religioasă
Slujiri arhiereşti în Muntenia şi Dobrogea

Slujiri arhiereşti în Muntenia şi Dobrogea

Arhid. Ştefan Sfarghie, 14 Noiembrie 2017

În Duminica a 25-a după Rusalii, la unele locaşuri de rugăciune din cadrul epar­hiilor Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, ierarhii au oficiat slujbe de sfinţire şi în conti­nuare au săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa a nume­roşi credincioşi. Unii ierarhi au oficiat, după Sfânta Liturghie, Taina Sfântului Botez.

La Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită duminică de Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul, Episcop-vicar patriarhal. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhovnicesc al Pildei samarineanului milostiv. „Samarineanul milostiv îl reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos Care a venit în lume să caute și să mântuiască pe cel pierdut (...). Dacă nu înfăptuim binele pentru aproapele, iubirea față de Dumnezeu nu rămâne decât o simplă decla­rație. Sfântul Evanghelist Ioan, numit Apostolul iubirii, spune că dacă pe fratele nostru pe care îl vedem nu îl iubim, nici pe Dumnezeu pe care nu îl vedem nu îl putem iubi. Iubirea aproapelui are aceeași valoare cu iubirea lui Dumnezeu, pentru că în ea se reflectă iubirea noastră sau sinceritatea iubirii noastre față de Dumnezeu”, a evidenţiat Prea­sfinția Sa.

Coslujire arhierească în Arhiepiscopia Tomisului

La Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie” din Constanţa, Sfânta Liturghie a fost săvârşită duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Kiprian, Mitropolit de Stara Zagora (Bulgaria), Înaltpreasfinţitul Părinte Aleksei, Arhiepiscop de Balta și Ananiev (Ucraina) și Înal­tpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, informează arhiepiscopiatomisului.ro. Prezenţa ierarhilor a fost prilejuită de hramul parohiei, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie. „Am împărtăşit împreună această frăţietate şi această bucurie a noastră şi, iată, noi simţim că Bisericile-surori, când se roagă împreună, sunt mai puternice. Aici, la această biserică, s-a prelungit hramul, în duminica înainte de începutul Postului Naşterii Domnului, având aici şi moaşte de la Sfântul Nectarie”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie.

Sfințire de biserică în Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului

Tot în Duminica a 25-a după Rusalii, credincioşii din Parohia Budeasa Mică, Protopopiatul Mioveni, judeţul Argeș, au venit să asiste la sfințirea noii biserici cu hramul „Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul”, oficiată de Înalt­prea­sfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului şi Muscelului, informează eparhiaargeşului.ro. La eveniment au participat repre­­zentanți din administrația locală și centrală, precum și dife­riți sponsori care au contribuit la cons­trucția bisericii. Slujba de sfințire a bisericii a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de Înaltprea­sfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Pentru eforturile depuse împreună cu eno­riașii din localitate, preotul paroh Badea Daniel a fost hirotesit întru iconom stavrofor. De asemenea, Ștefan Ion, fostul primar al comunei Budeasa, a primit Distincția eparhială „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”.

Liturghie arhiereascăîn Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

În Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, credincioșii Parohiei Valea Viei, județul Buzău, au trăit bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, chiriarhul acestei eparhii, informează arhiepiscopiabzvn.ro. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate. În cadrul slujbei, diaconul Mihai Pelmuș a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Varlaam, Protoieria Pătârlagele. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile duhov­nicești desprinse din pericopa evanghelică a duminicii, referitoare la Pilda samarineanului milostiv. „Să confirmăm iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele nostru prin fapte concrete, așa cum a făcut samarineanul milostiv din Evanghelie. Să arătăm milă, compasiune, iubire față de semenul nostru, care este oricare om, fără deosebire de neam, de categorie socială”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Liturghie și Botez în Episcopia Giurgiului

Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, s-a aflat duminică, 12 noiembrie, în mijlocul credincioșilor Parohiei Bolintin Vale II. După săvârşirea Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat Taina Sfântului Botez pentru pruncul Casian Eugen, cel de-al treilea copil al pr. Cristescu Cristin Adrian, de la Parohia Bolintin Vale II.

Binecuvântare de catapeteasmă în Episcopia Tulcii

Duminică, 12 noiembrie, Prea­sfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Parohia Jijila I, binecuvântând noua catapeteasmă. În aceeaşi zi, ierarhul i-a vizitat şi pe credincioşii din Parohia Revărsarea, rostind un cuvânt de bine­cuvântare.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!