Transilvania
Slujiri arhiereşti, la începutul Postului Sfintelor Paşti

Slujiri arhiereşti, la începutul Postului Sfintelor Paşti

Andrei Fărcaş, 23 Februarie 2018

În locaşele de cult se oficiază, în prima săptămână a Postului Sfintelor Paşti slujba Pavecerniţei, în cadrul căreia sunt citite părţi din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De asemenea, miercuri a fost oficiată şi Liturghia Darurilor înainte sfinţite. Credincioşii sunt chemaţi să participe la programul intens de rugăciune din această perioadă a Postului Mare.

Începând cu prima zi a Postului Sfintelor Paşti, în biserici s-a săvârşit slujba Pavecerniţei, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Celelalte trei părți ale Canonului Mare sunt citite în serile următoare, iar în săptămâna a cincea a Postului Mare, această creație liturgică va fi citită integral în cadrul Deniei de miercuri a săptămânii amintite.

Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat la Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, apoi a săvârşit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite unită cu Vecernia, în a treia zi din Postul Mare al Sfintelor Paşti, miercuri, 21 februarie. Soborul a fost alcătuit din 10 preoţi şi patru diaconi, din care au făcut parte arhim. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, judeţul Satu Mare, arhim. Casian Filip, eclasiarhul Catedralei, arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, pr. Marius Sabou, cadru didactic universitar şi parohul Catedralei Vechi din Baia Mare, preoţii slujitori ai Catedralei: Viorel Bud, Vasile Botiş, Florin Hoban, inspector şcolar, Claudiu Ciaşcai, Florin Bălan şi pr. prof. Claudiu Pop, profesor la Seminarul Teologic şi paroh în Groşi - Baia Mare. Răspunsurile la slujba Canonului cel Mare şi la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu, şi arhidiaconi, diaconi şi teologi cântăreţi la strana Catedralei.  

Credincioşii au fost prezenţi la slujbele de seară în număr mai mare, mulţi dintre ei au primit Sfânta Împărtăşanie după ce au ajunat trei zile consecutiv înainte de prima Sfântă Liturghie a Darurilor înainte sfinţite din acest post.

Un cuvânt de învăţătură a fost rostit de arhim. Timotei Bel, exarhul mănăstirilor, despre Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfinţite a Sfântului Grigore Dialogul, unită cu vecernia, şi cum se oficiază ea, despre cum se pregătesc credincioşii pentru Sfânta Împărtăşanie. „Să-L odihnim pe Hristos în sufletele şi-n inimile noastre, să încercăm fiecare dintre noi să fim puţin mai buni, să fim puţin mai atenţi cu noi înşine şi cu semenii noştri. Să fim puţin mai rugători, mai plini de omenie, pentru că omul care se roagă lui Dumnezeu, omul care Îl are pe Dumnezeu în inima lui, acela este un om smerit, cucernic şi plin de omenie. Pentru aceasta a venit Mântuitorul Iisus Hristos la noi, ca să ne înveţe să fim oameni de omenie, să fim oameni de caracter, să fim oameni cu inima deschisă la necazul şi la durerea semenului nostru, iar în aceste zile din perioada sfântului şi marelui Post, fiecare dintre noi suntem datori să ne deschidem inimile, ca să intre în casa sufletului nostru darul lui Dumnezeu, să intre Hristos sub chipul pâinii şi al vinului în Sfânta Împărtăşanie, să-L odihnim pe Hristos şi pe semenul nostru. La această lucrare suntem chemaţi”, a precizat exarhul mănăstirilor, arhim. Timotei Bel.

Marţi, 20 februarie, PS Episcop Iustin, a oficiat, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, înconjurat de un sobor de 10 preoţi. Pr. prof. Claudiu Pop, profesor la Seminar şi paroh la Groşi - Baia Mare, a rostit o meditaţie despre tinereţe.

Slujire arhierească la Şoimuş, Deva

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit miercuri, 21 februarie, Pavecernița Mare în Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci” a Parohiei Șoimuș, Protopopiatului Deva. În cadrul acesteia a fost citită a treia parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. La final, PS Episcop Gurie a vorbit credincioșilor prezenți despre îndemnul rostit în rânduiala Canonului celui Mare, „de a striga cu pocăință către Dumnezeu, să fim iertați pentru păcatele noastre, de Cel ce prin marea Sa bunătate S-a întrupat, pentru a ne mântui din starea de păcat în care era neamul omenesc”, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!