Banat
Slujiri arhierești și hirotonii în Arhiepiscopia Aradului

Slujiri arhierești și hirotonii în Arhiepiscopia Aradului

În Duminica a 32-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului a liturghisit în Parohia Arad-Bujac, unde a săvârşit o hirotonie de diacon și una de preot, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Grigorie Teologul” a Parohiei Șeitin, Protopopiatul Arad.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârșit duminică, 3 februarie, Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Arad-Bujac, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența oficia­li­tăților locale, a conducerii și corpului profesoral al Universității de Vest Vasile Goldiș” din Arad și a numeroși credincioși.

Cuvântul de învățătură rostit de chiriarh a fost intitulat „De­săvâr­șirea creștină” (cf. lecturile biblice de la 1 Tim. 4; Lc. 19) sau conlucrarea credinciosului cu harul dumnezeiesc, înțelegându-se îndreptarea, mântuirea sau îndumnezeirea. Vameșul Zaheu e chemat de Mântuitorul să găsească această stare pe care o arată lămurit Sfântul Apostol Pavel, adică aceea a `bărbatului desăvâr­șit, măsură a vieții depli­nătății în Hristos”, prin urcarea pe scara virtuților, simbolizată de pomul în care cel chemat s-a urcat să-L vadă pe Domnul și care amintește de cel al cunoaș­terii binelui și răului, astfel reu­șind să se ridice din cădere către un urcuș continuu, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei l-a hirotonit pe diaconul Viorel Iute preot pe seama Parohiei Conop, Protopopiatul Lipova, și pe tânărul Liviu-Adrian Bisorca diacon pe seama Parohiei Arad-Centru. Noul preot a fost hirotesit la finalul slujbei duhovnic.

După Sfânta Liturghie, Înalt­preasfințitul Părinte Timotei, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, la care s-a adăugat și Părintele Traian Micoroi, parohul Catedralei Vechi, au săvârșit slujba Parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator și președintele UVVG din Arad. La slujba Parastasului au participat familia regretatului profesor, conducerea, profesorii și studenții UVVG, în frunte cu doamna Coralia Cotoraci, rector și președinte. Au mai fost prezenţi domnul Iustin Cionca, președin­tele Consiliului Jude­țean Arad, domnul Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, domnul Gennaro Galasso, medic stomatolog, responsabil la Centrul Cultural Italian din cadrul UVVG, director ESAT CHIRURGODENT din Italia, precum și numeroși credin­cioși. La acest moment de comemorare, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a vorbit despre meritele atât pe plan științific, cât și cultu­ral-spiritual, în diferite organi­zații bisericești sau laice, pe care le-a avut profesorul Aurel Ardelean.

În încheiere, părintele Vasile Pop a mulțumit Înaltpreasfin­ți­tului Arhiepiscop Timotei pentru prezența constantă în viața parohiei, pentru părintească purtare de grijă arătată și participarea la toate momentele mai însemnate din viața comunității. Cuvinte de mulțumire pentru participarea la slujba Parastasului domnului prof. Aurel Ardelean au fost adresate și Prea­sfințitului Episcop-vicar Emilian, soborului preoților și diaconilor, precum și tuturor credincioșilor prezenți.

Slujire arhierească în Parohia Șeitin, Protopopiatul Arad

 În Duminica a 32-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Grigorie Teologul. După rostirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învățătură la Evanghelia citită, explicând credincioșilor întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu vameșul Zaheu, care a dorit doar să Îl vadă pe Mântuitorul, nu și să Îl cheme în casa sa. După rugăciunea amvonului, a fost rostită rugăciunea de binecuvântare a ofrandelor și sfințirea drapelului tricolor purtat în 1918, la Marea Unire, de reprezentanții Șeiti­nului Nicolae Manta şi Rusandu Gheran.

În încheiere, preotul paroh Lazăr Nicolae Mirel a mulțumit Preasfințitului Părinte Emilian pentru prezența și dragostea față de credincioși, reprezentanţilor oficialităților județene și locale, cât și credincioșilor din parohie.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!