Banat
Slujiri chiriarhale la Timișoara, Arad

Slujiri chiriarhale la Timișoara, Arad

În Duminica a 34-a după Ru­salii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a slujit în Parohia Timi­șoa­ra-Ronaț, iar Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Arad-Grădiște.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a fost prezent în duminica aceasta în mijlocul clericilor și credincioșilor Parohiei Timișoara Ronaț. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În cadrul slujbei, chiriarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Marius Mircia, redactor în cadrul Biroului de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei. În cuvântul de învățătură, rostit în finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală de la Luca 15, 11-32, ce istorisește Pilda fiului risipitor. În acest sens, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat nemăsurata bunătate și iubire a tatălui din evanghelie ce-și aștepta cu ardoare fiul cel rătăcit în patimile și plăcerile lumii căzute. Întrucât iubirea tatălui se arată mai cuprinzătoare și mai puternică decât greșelile fiului său, pilda aceasta mai poate fi numită „Pilda tatălui milostiv și iertător”. În încheiere, Mitropolitul Banatului a adresat un cuvânt de felicitare cu prilejul hirotoniei întru preot a diaconului Marius Mircia, slujitor al acestei biserici din anul 2010 și ostenitor în cadrul Centrului eparhial din Timișoara, la studioul de radio „Învierea”. Apoi, părintele paroh Timotei Sbera a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru bucuria adusă clericilor și credin­cioșilor parohiei de a poposi în mijlocul lor și de a oficia Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Liturghie arhierească în Parohia Arad-Grădişte

Duminică, 28 februarie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a Parohiei Arad-Grădişte, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte pr. Viorel Merluşcă, pr. Teodor Gorea şi diacon Călin Teuca - dar şi preoţii „Oastei Domnului”: pr. Vasile Mihoc, pr. Iosif Toma, de la Sibiu, pr. Ionel Marini, de la Teiuş, şi ierom. Pimen Lupu, de la Certege. În fiecare an, la această dată, s-a îndătinat comemorarea trecerii la cele veşnice a celui ce a fost preşedintele pe ţară al „Oastei Domnului”, fratele Moise Velescu. De la trecerea sa în veşnicie s-au scurs 8 ani. Cuvântul de învăţătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de către pr. Vasile Mihoc care a vorbit despre Pilda fiului risipitor, accentuând dragostea tatălui, pilda fiind numită chiar „Pilda tatălui risipitor“, tatăl risipind iubirea cu cei doi fii ai săi, iubire ce l-a însoţit pe cel mezin chiar şi în ţara cea depărtată, aşteptând întoarcerea lui. Cu acest prilej, părintele profesor a arătat, referindu-se şi la celelalte pilde din acelaşi capitol 15 al Evangheliei după Luca („Pilda oii celei rătăcite” şi „Pilda drahmei celei pierdute”), că Dumnezeu îl caută pe fiecare om, în iubirea Sa, nefiind mulţumit cu procente, aşa cum se vorbeşte în societatea de azi. „Dumnezeu nu ştie calcula în procente, aşa cum nici o mamă cu zece copii nu se poate mulţumi cu gândul că nouă sunt bine şi unul nu (90%!), rugăciunea şi gândul ei fiind mereu la cel plecat sau necăjit”.

După Sfânta Liturghie, preoții au săvârşit Parastasul pentru fratele Moise Velescu. Apoi, părinţii şi fraţii Oastei Domnului s-au întâlnit pentru adunarea comemorativă dedicată înaintaşului arădean, adunare desfăşurată în prezenţa chiriarhului locului. Înaltpreasfinţia Sa, atât la Parastas cât şi la adunarea comemorativă, în cuvântările rostite cu tema „Templul Duhului Sfânt” (pe baza citirilor scripturistice ale duminicii: I Cor. 6; Luca 15), s-a referit atât la lucrarea misionară a Oastei Domnului cât şi la contribuţia celor care s-au numărat merituos în rândurile ei în unitatea Bisericii. A subliniat, de asemenea, că în această activitate tipărirea cărţilor a însemnat o contribuţie la cunoaşterea învăţăturii de credinţă şi a valorilor morale ale societăţii, fapt ce trebuie urmat mereu, cu atât mai mult cu cât anul în curs este omagial pentru educaţia religioasă a tineretului creştin ortodox şi totodată al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanu şi al tipografilor bisericeşti. De asemenea, au fost pomeniţi înaintaşii de seamă ai Oastei, cu mărturia lor înaintea societăţii, aceştia reprezentând modele pentru noi, cei de azi.

La această întrunire au participat fraţi de la Cluj, Galaţi, Sibiu, Iaşi, Teiuş, Arad.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!