Oltenia
Sobor de arhierei la hramul Mănăstirii Lainici

Sobor de arhierei la hramul Mănăstirii Lainici

Pr. Ioniţă Apostolache, 08 August 2017

Mănăstirea Lainici a adunat duminică, 6 august, de praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, mii de credincioşi, veniţi la închinare cu prilejul hramului. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Începând de sâmbătă seară, 5 august, numeroşi pelerini din întreaga ţară au poposit în lavra Sfântului Irodion pentru rugăciune, cu prilejul praznicului Schimbării la Faţă a Domnului Hristos, sărbătoarea istorică ce încununează hramul cinstitului aşezământ de închinare. Deodată cu lăsatul întunericului în biserica mare a mănăstirii, precum şi la Schitul Locurele, a început săvârşirea slujbei Vecerniei, unită cu Litia şi Privegherea. Astfel, în biserica mănăstirii, rânduiala liturgică a fost împlinită de IPS Părinte Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, slujind la Schitul Locurele. A doua zi, duminică, 6 august, a fost săvârşită mai întâi slujba Acatistului Schimbării la Faţă. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită la Altarul de vară al mănăstirii. Din soborul de arhierei au făcut parte: Înaltprea­sfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Episcopiei Aradului. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” al Catedralei Mitropolitane din Craiova.

La finele sfintei slujbe, IPS Părinte Mitropolit Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia teologică a marelui praznic. Tot cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit a dăruit din partea Mănăstirii Lainici o părticică din moaştele Sfântului Iridon pentru Biserica „Naşterea Maicii Domnului”-Iosefin din Timişoara, reprezentată de pr. dr. Ionel Popescu, parohul sfântului locaş şi vicar administrativ în cadrul Mitropoliei Banatului.

Hramul istoric al Schitului Locurele

Praznicul „Schimbarea la Faţă” este hramul istoric al Schitului Locurele. Situat la aproximativ 5 km de Mănăstirea Lainici, pe Muntele Gropu, cinstitul aşezământ monahicesc se leagă de o veche tradiţie monahală, conform căreia cei care fac sihăstrie în munţi se aseamănă Apostolilor Petru, Ioan şi Iacov, care au fost martori pe Muntele Tabor la minunea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos, aşa cum menţionează Sfintele Evanghelii. Schitul Locurele este metoc al Mănăstirii Lainici, de aceea sărbătoarea hramului s-a extins cu timpul şi la Mănăstirea Lainici, devenind foarte populară în lavra Sfântului Irodion. Cinstitul aşezământ monahal este socotit de asemenea de sute de ani liantul credincioşilor din Oltenia cu cei din Ardeal, datorită aşezării sale la limita administrativă dintre cele două zone.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!