Moldova
Societatea Ortodoxă a Femeilor Române şi Asociaţia Comunio,  la Târgul Meşterilor şi Meşteşugarilor Populari de la ITOM 2018

Societatea Ortodoxă a Femeilor Române şi Asociaţia Comunio, la Târgul Meşterilor şi Meşteşugarilor Populari de la ITOM 2018

29 August 2018

Departamentul de tradiţii al Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române, an de an, în colaborare cu Asociaţia Comunio, desfăşoară diferite activităţi ce ţin de conservarea tradiţiilor româneşti - a celor pascale, precum încondeierea ouălor, şi a celor de Crăciun, prin realizarea de steluţe pentru colind.

Parte a educaţiei morale şi creştine, tradiţia populară românească a fost promovată şi în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Moldova, ITOM 2018, la Târgul Meşterilor şi Meşteşugarilor populari. În decorul împodobit cu ştergare tradiţionale, covor ţesut, icoană şi busuioc, vizitatorii au fost întâmpinaţi cu mere şi plăcinte.

Entuziasmul românilor de toate vârstele a fost deosebit la vederea exponatelor care le-au amintit de obiceiurile noastre frumoase pe care le ştim din străbuni şi pe care le mai păstrăm şi astăzi.

Torsul lânii şi scărmănatul au atras curiozitatea vizitatorilor. Părinţi cu bunici şi copii şi-au amintit din străbuni acest obicei strămoşesc. Au fost interesaţi de această activitate, modul de derulare (cum se face) şi au dorit să cumpere fusul.

O fetiţă de 8 ani, ce locuieşte în Anglia cu părinţii, a pus mâna pe fus şi a stat până a învăţat cum să toarcă.

Au fost români ce locuiesc în străinătate şi care ne-au întrebat de casâncă, baticul popular de lână de culoare neagră care mai târziu a fost făcut cu flori şi franjuri. Ar fi dorit să cumpere pentru părinţii şi bunicii care locuiesc cu ei în străinătate.

Doamnele de la Ciorbeşti îmbrăcate tradiţional au trezit un entuziasm aparte printre participanţi, amintind vizitatorilor de perioada copilăriei.

Încondeiatul ouălor a atras mulţi copii, printre care şi o fetiţă de 4 ani, care, pentru prima dată, a pus mânuţa pe chişiţă şi a desenat pe ou câteva floricele deosebit de frumoase. SOFR a primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care, la îndrumarea dr. Eugenia Burdea, coordonator al Asociaţiei Comunio, a încondeiat un ou. Acţiunea organizată şi-a atins scopul propus, acela de a menţine valorile neamului care stau la baza identităţii naţionale a unui popor.

(Elena Şotropa, coordonator tradiţii la SOFR Iaşi)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!