Soluţia pentru taximetriştii bucureşteni este la Ministerul Internelor

12 Decembrie 2007

▲ Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, consideră că soluţia pentru problemele taximetriştilor ar fi emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie suplimentat numărul de autorizaţii ▲ În acelaşi timp, taximetriştii au continuat şi ieri seria protestelor în Bucureşti ▲ Videanu a mai anunţat ieri că a fost finalizat Planul de transport urban în Capitală, care va fi supus dezbaterii publice pe 15 ianuarie ▲

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, (foto) a declarat ieri că a avut o întrevedere cu o delegaţie a taximetriştilor. În opinia edilului şef al Capitalei, o soluţie pentru revendicările taximetriştilor o reprezintă suplimentarea autorizaţiilor individuale de funcţionare sau emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să modifice Legea taximetriei. „Căutam soluţii şi am adresat o solicitare primului ministru Călin Popescu Tăriceanu şi ministrului Cristian David, de modificare a Legii taximetriei prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă“, a spus Videanu.

Aproape 200 de taximetrişti bucureşteni s-au adunat şi ieri dimineaţă în faţa Primăriei Capitalei, pentru a cere eliberarea de autorizaţii individuale de funcţionare. Victor Ion Stan, unul dintre liderii taximetriştilor, consideră că autorităţile „îşi pasează responsabilităţile“. „La întâlnirea cu primarul general am încercat să găsim o variantă pentru a rezolva problema celor peste 200 de oameni care au rămas fără autorizaţie de operator independent taxi. Am făcut adrese către MIRA în care ne-am spus punctul de vedere în ceea ce priveşte întârzierea nejustificat de mare a aplicării normelor metodologice. Întârzierea a creat premisele ca firmele de taxi să-şi schimbe parcul, nemaiexistând astfel posibilitatea de a rămâne disponibile autorizaţiile de la firme, pe care să le poată lua independenţii“, a declarat Victor Stan.

Ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea numărului de autorizaţii

El a adăugat că i-a cerut primarului general să propună Executivului o ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea numărului de autorizaţii, la nivelului Capitalei, cu 200, pentru taximetriştii independenţi.

„Trăim cu dezamăgirea că autorităţile îşi pasează unii altora responsabilităţile. Primăria a spus că a respectat legea şi a pasat în acest fel responsabilitatea la Guvern, pentru a da o ordonanţă. De asemenea, trăim cu dezamăgirea că MIRA putea să ţină cont de faptul că am trimis reprezentanţii noştri la elaborarea normelor, iar normele au apărut altfel decât cele negociate cu noi“, a precizat Victor Stan.

Taximetriştii cer aplicarea corectă a prevederilor Legii taximetriei în privinţa aplicării licenţelor. Normele de aplicare a acestei legi au intrat în vigoare în 3 decembrie, după publicarea lor în Monitorul Oficial.

La elaborarea Normelor de aplicare a Legii taximetriei, reprezentanţii Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) au avut mai multe discuţii cu sindicatele şi patronatele din domeniu, documentul fiind supus dezbaterii publice în a doua jumătate a lunii octombrie.

A fost finalizat Planul de transport urban

Videanu a mai anunţat ieri că a fost finalizat Planul de transport urban în Capitală, care va fi supus dezbaterii publice pe 15 ianuarie, urmând ca acesta să fie implementat din 30 martie 2008 pe o infrastructură reabilitată a Primăriei Municipiului Bucureşti, dar şi a primăriilor de sector.

Potrivit edilului şef, planul oferă soluţii pentru fluidizarea traficului prin introducerea de sensuri unice şi culoare de circulaţie proprii pentru mijloacele de transport, precum şi prin reconfigurări ale unor intersecţii şi interzicerea virajului la stânga. Referindu-se la aglomeraţia din perioada sărbătorilor, primarul Videanu a spus că, pentru evitarea aglomerării, singura soluţie o reprezintă mărirea numărului de agenţi de circulaţie în trafic şi suplimentarea mijloacelor de transport.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!