Stiinţă şi tehnologie
Soluţii de protecţie pe internet

Soluţii de protecţie pe internet

15 Iulie 2010

Specialiştii în IT atenţionează utilizatorii de internet cu privire la pericolul expunererii pe diverse site-uri de reţele sociale, accesarea unor aplicaţii de planificare a călătoriilor sau de localizare prin GPS.

Specialiştii companiei Panda Security, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa soluţiilor antivirus, recomandă utilizatorilor de internet să fie foarte atenţi atunci când navighează în reţelele sociale, dar şi atunci când apelează la aplicaţii de planificare a călătoriilor sau de localizare prin GPS, întrucât aceste informaţii pot fi exploatate de hoţii de locuinţe. "Pe lângă măsurile de securitate uzuale, în acest an recomandăm utilizatorilor să fie extrem de atenţi cu informaţiile partajate pe diverse reţele sociale. Aceleaşi recomandări le transmitem şi pentru folosirea aplicaţiilor de planificare a călătoriilor sau de localizare prin GPS, acestea putând furniza informaţii care pot fi exploatate în spargerile de locuinţe", a atenţionat Luis Corrons, director tehnic al Panda Security, citat de Agerpres.

Aplicaţii Facebook de tipul Doorpl sau Trip Advisor, care afişează mesaje ce descriu unde te afli sau unde îţi planifici să călătoreşti, facilitatea Twitter de geolocalizare (care afişează de unde au fost transmise mesajele) sau servicii de localizare a dispozitivelor mobile prin GPS (integrate deja, de exemplu, în iPhone sau Android) sunt doar câteva exemple unde pot avea loc fraude.

Printre sfaturile specialistului se mai numără realizarea de back-up pentru toate informaţiile din computer, instalarea unei soluţii de protecţie antivirus actualizată, criptarea informaţiilor de pe hard-disk, ştergerea fişierelor temporare, a logurilor, fişierelor cookie sau parolelor reţinute în mod automat de browser-ul de internet.

Totodată, utilizatorii sunt sfătuiţi să nu se conecteze la reţele WiFi nesecurizate, deoarece pot intra într-o reţea folosită de un hacker pentru a fura informaţii prin intermediul internetului şi să folosească cu prudenţă poşta electronică pentru a se feri de atacurile de tip "phishing".

"Folosirea PC-urilor din internet cafe-uri, hoteluri sau aeroporturi, pentru accesarea conturilor bancare, de exemplu, ar putea avea efecte dezastruoase dacă un troian a fost instalat în prealabil. Dacă nu aveţi alternativă şi trebuie să accesaţi site-uri care cer date personale de autentificare, schimbaţi aceste date cu prima ocazie, pentru minimizarea riscului. Evitaţi orice tranzacţie sau achiziţie online şi nu acceptaţi salvările automate ale datelor personale, oferite de diverse browsere de internet", a mai atenţionat specialistul Panda Security.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!