Timp liber
Sonda Voyager 1, obiectul uman cel mai îndepărtat de Pământ

Sonda Voyager 1, obiectul uman cel mai îndepărtat de Pământ

Dan Cârlea, 09 Septembrie 2017

Voyager 1, sondă spațială lansată de NASA în septembrie 1977, este încă în funcțiune, trimițând date pe Pământ, de la o distanță atât de mare încât semnalele radio au nevoie de peste 15 ore să ajungă acasă.

Voyager 1 a vizitat planetele Saturn și Jupiter, fiind prima sondă care a transmis imagini cu sateliții acestor planete. Încă din decembrie 2007, sonda era cel mai îndepărtat obiect făcut de oameni, și așa va rămâne, datorită vitezei cu care se îndepărtează de Pământ.

În anul 2009 se afla la 10 miliarde km depărtare de Pământ, iar în august 2012 Voyager 1 ieșise deja din heliosferă și a pătruns în spațiul interstelar, devenind primul obiect spațial creat de om care a reușit această performanță.

Se estimează că misiunea va fi activă până prin anul 2025, atunci apreciind specialiștii americani că se vor opri generatoarele termoelectrice de radioizotopi care furnizează energie sondei. Oricum, deja misiunea a furnizat pământenilor importante date științifice: pe 18 septembrie 1977 Voyager 1 a făcut pentru prima dată din spațiu o fotografie cu Luna și Pământul împreună.

În ianuarie 1979, Voyager 1 a început să trimită pe Pământ ­imagini ale planetei Jupiter, apropierea maximă fiind atinsă la 5 martie, la 349.000 km de centrul ei. Puternica activitate vulcanică a satelitului Io, al planetei Jupiter, a fost pentru prima dată arătată lumii.

În noiembrie 1980 sonda a ajuns la 124.000 km de suprafața planetei Saturn, trimițând imagini și cu aceasta. După cum ne așteptăm din partea savan­ților din acest domeniu, cu partea lor de visătorie obligatoriu inclusă în „fișa postului”, au pus la bordul stației Voyager 1 și un disc de aur pe care au imprimat imagini și sunete de pe Pământ, în caz că, vreodată, în hoinărirea ei prin întinderile spațiului cosmic va fi pescuită de o civilizație extraterestră.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!