Banat
„Spiritualitate ortodoxă românească” la Timișoara

„Spiritualitate ortodoxă românească” la Timișoara

Pr. Marius Mircia, 29 Noiembrie 2017

În Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Timișoara a avut loc,luni, 27 noiembrie, evenimentul Spiritualitate ortodoxă românească”, organizat de Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) filiala Timiș, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Au participat părinți ai copiilor implicați, profesori și elevi de la multe din școlile din oraș și din județ. La întâlnire a fost prezent şi Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepisopiei Timișoarei.

În debutul întâlnirii cei prezenţi au rostit rugăciunea Tatăl nostru și au intonat Imnul Na­țional al României, „Deștea­p­tă-te, române!”. A luat cuvântul apoi conf. dr. Claudiu Brândaș, pre­ședintele APOR Timiș, și Prea­sfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru organizatorii acestui frumos eveniment dedicat Sfântului Apostol Andrei și tuturor românilor. „Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest eveniment și nu putem decât să binecuvântăm aceste inițiative ale părinților, profesorilor și, în general, ale APOR-ului, pentru că ele sporesc bucuria în activitățile pe care le desfășoară copiii, dar și pentru părinții care se văd motivați astfel să-și păstreze în continuare copiii la ora de religie”, a precizat Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul.

A urmat prezentarea filmului „Spiritualitate ortodoxă românească” în care au fost reiterate momentele mai importante din prima ediție a întrunirilor de acest fel. Elevii de la clasele I-III din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 30 din Timișoara au pregătit serbarea dedicată Zilei Naționale a României. Cei prezenți s-au bucurat și de proiectul dedicat Sfântului Apostol Andrei, care a cuprins poezii, cântece și eseuri, realizate de elevi ai Colegiului Economic „F.S. Niti” Timișoara și de elevi ai Școlii Gimnaziale din Dumbrăvița.
În sală au fost expuse și lucrările elevilor participanţi la proiectul județean „1 Decembrie - istorie și tradiție” și la concursul de iconografie „Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor”, coordonați de prof. Dana Nicoleta Ruscu de la Liceul Tehnologic „Petre Mitroi” din Biled, şi prof. Denisa Borlean, directoarea Liceului de Arte Plastice.

Pe tot parcursul evenimentului cei prezenți s-au bucurat și de expozițiile de icoane pe pânză ale elevilor din Banloc, coordonați de prof. Claudia Bilanin, directoarea Școlii Gimnaziale Banloc, și prof. Ecaterina Chiu. De asemenea, amintim și expoziția „1 Decembrie”, coordonată de prof. Mihaela Bogdan, directoarea Școlii Gimnaziale Denta.
Au fost prezentate și lucrările elevilor din cadrul proietului interdisciplinar Religie - Limba și literatura română - Cultură ­Civică, intitulat „Alegerea binelui - valorile creștine”, coordonat de prof. Dumitru Gica, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara, prof. Daniela Buzatu, prof. Orieta Popa, prof. Mihaela Alexa.
Un proiect aparte a fost și „Sfinţii închisorilor, în memoria şi istoria neamului românesc”, realizat de elevi ai Liceului Teoretic „Alexandru Mocioni” din Ciacova, coordonați de prof. Camelia Nedelcovici și prof. Roxana Ene.

La final, elevii participanți au primit diplome și daruri din partea organizatorilor și a Arhiepiscopiei Timișoarei. Evenimentul a fost posibil prin implicarea Arhiepiscopiei Timișoarei, a Inspectoratului Școlar Județean Timiș și a mai multe școli din județul Timiș.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!