Spitalul „Providenţa“, o mână întinsă de Hristos către oameni

Otilia Bălinişteanu, 24 Martie 2009

Spitalul „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, singura unitate medicală cu paturi din structura Bisericii Ortodoxe Române, va demara, începând cu 1 aprilie, activitatea de internare continuă, urmând să ofere, astfel, servicii spitaliceşti în multiple specialităţi medicale. Proiectul acestui spital a fost iniţiat de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 1998, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi apoi a fost continuat de către Înalt Preasfinţitul Teofan, actualul Mitropolit. Din februarie 2008, spitalul a primit aviz de funcţionare din partea Ministerului Sănătăţii, dar activitatea de internare continuă nu a putut începe chiar din acel moment, deoarece s-a lucrat mult pentru dotarea cu toată aparatura necesară în vederea acreditării.

Începând cu luna februarie, Spitalul „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi-a început efectiv activitatea de internare medicală de zi, urmând ca de la 1 aprilie să debuteze şi activitatea medicală de internare continuă. Spitalul, singura unitate cu paturi din structura Bisericii Ortodoxe Române (BOR) va oferi o gamă largă de servicii medicale, în specialităţile Chirurgie generală, Oftalmologie, Medicină internă şi Cardiologie, Obstetrică-Ginecologie şi ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă).

Istoria spitalului începe în anul 1998, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca urmare a adresabilităţii ridicate a bolnavilor către unităţile social-medicale ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Iniţierea unui proiect atât de complex a venit, la acel moment, ca o completare a serviciilor medicale ambulatorii care erau deja puse la dispoziţia pacienţilor cu probleme financiare, respectiv cabinetul medical „Sf. Apostoli Petru şi Pavel“ şi cabinetul stomatologic „Sf. Pantelimon“.

„Era nevoie, pe lângă acestea, şi de servicii spitaliceşti. Proiectul a demarat în 1998, unitatea spitalicească a fost finalizată în anul 2000, când a fost şi sfinţită, în prezenţa unui mare sobor de ierarhi, în frunte cu Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol, vrednicul de pomenire patriarh Teoctist şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. De atunci, noi am început să funcţionăm la spital, dar numai cu activitate de ambulator, activitatea cu paturi fiind întârziată tocmai pentru că era necesară o dotare suplimentară şi o avizare din partea Ministerului Sănătăţii“, ne-a explicat părintele Ioan Şerban, consilier pe activitate medicală în cadrul Sectorului pentru activităţi social-medicale al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Spitalul funcţionează într-o clădire nouă, amenajată corespunzător, aflată în imediata apropiere a Centrului de Conferinţe „Providenţa“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB).

300.000 de euro, alocaţi de MMB pentru dotări şi funcţionarea spitalului

Din cauza unor lacune legislative, dar şi a greutăţilor întâmpinate în dotarea tehnică obligatorie pentru buna funcţionare a unei astfel de unităţi, avizul de funcţionare a spitalului a fost acordat de către Ministerul Sănătăţii (MS) abia în luna februarie a anului 2008. De atunci, cei care s-au ocupat de administrarea spitalului s-au ocupat în continuare de completarea aparaturii necesare dotării tuturor secţiilor. De altfel, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Teofan, a alocat la începutul acestui an aproximativ 300.000 de euro pentru dotări şi pentru buna funcţionare a spitalului. A fost posibilă, în acest fel, achiziţionarea de aparatură medicală pentru chirurgie, oftalmologie, atât pentru sala de operaţii, cât şi pentru consultaţii, ecografe, EKG (electrocardiografe), dar şi aparatură pentru sterilizarea instrumentarului. „Avizarea a întârziat, pentru că nu exista o legislaţie adecvată, care să dea posibilitatea cultelor religioase să înfiinţeze unităţi spitaliceşti. În februarie anul trecut am primit acest aviz şi am încheiat şi contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru anumite servicii spitaliceşti. Anul trecut am funcţionat cu o activitate de tip ambulatoriu, dar şi cu servicii organizate în sistemul de internare de zi, dar efectiva funcţionare nădăjduim să o putem inaugura la sfârşitul acestei luni, pentru că beneficiem şi de dotările acestea, suplimentare“, a explicat preotul Ioan Şerban.

Din punct de vedere medical, spitalul este subordonat Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Iaşi, ca şi celelalte unităţi medicale locale, iar din punct de vedere patrimonial aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, până în prezent, finanţarea dotărilor şi a funcţionării efective a unităţii a fost asigurată de Mitropolie, urmând ca de la începerea activităţii de internare continuă, când intră în vigoare şi contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate în acest sens, finanţarea să vină de aici, la fel ca în cazul spitalelor publice. „Deocamdată, finanţarea vine integral din partea Mitropoliei. Estimăm că o funcţionare fără suportul efectiv al Mitropoliei va fi posibilă spre sfârşitul acestui an. De la 1 aprilie vom încheia şi un nou contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi vom vedea ce sume vom primi de aici“, a mai precizat părintele Şerban.

Cadre medicale fidele preceptelor creştine despre boală şi bolnav

Unitatea a fost gândită având drept model un spital cantonal din Elveţia, iar de-a lungul anilor s-a bucurat de sprijinul multor binefăcători din ţară şi din străinătate, care au contribuit cu bani sau cu aparatură medicală pentru diferite specialităţi. Angajaţii spitalului, atât cadrele sanitare medii, cât şi medicii specialişti, sunt dedicaţi meseriei lor şi principiilor umanitare ale Bisericii. „Scopul acestei unităţi medicale şi sociale este de a veni în întâmpinarea persoanelor cu probleme sociale, care nu pot beneficia de serviciile altor furnizori privaţi. Noi ne gândim, în primul rând, la o educaţie a acestor pacienţi, dar şi a personalului medical care oferă astfel de servicii. Încercăm să promovăm aici tradiţia Bisericii, de grijă faţă de cel pe care-l tratăm, de cel aflat în suferinţă, pentru că în faţa bolii toţi suntem egali. Dispar, în acele momente, chiar şi confesiunile, diferenţele sociale, de aceea este foarte important ca cel care tratează pacienţii să o facă nu numai gândindu-se la o latură pecuniară sau la calitatea persoanei, ci să trateze nediferenţiat toţi bolnavii, pornind de la premisa noastră creştină - Iubirea faţă de aproapele şi de a vedea în aproapele nostru Chipul lui Hristos“, a spus preotul Ion Şerban.

Procesul de angajare a cadrelor medicale superioare şi medii este în continuă derulare, deoarece angajările se fac şi în funcţie de nivelul de dezvoltare a activităţii medicale. „În prezent, în spital lucrează 27 de angajaţi, medici şi asistenţi. Avem medici specialişti pe Reumatologie, pe Balneofizioterapie, Laborator, Radiologie şi Medicină Internă, practic pentru activitatea de laborator şi spitalizare de zi. Acum suntem în derularea contractelor de angajare pe spitalizarea continuă“, a declarat Gica Coşescu, managerul Spitalului „Providenţa“.

De la începutul lunii aprilie, când va începe activitatea de internare continuă, în spital se va lucra în trei schimburi, cu linie de gardă. „Vor exista contracte permanente, contracte cu timp parţial de lucru, dar şi colaborări cu medici care au norma de bază în spitalele publice“, a subliniat consilierul Ion Şerban, responsabil cu activitatea medicală.

Spitalul funcţionează cu 56 de paturi

Spitalul „Providenţa“ are o capacitate de 56 de paturi, structurate astfel: 10 paturi pentru Secţia de Chirurgie generală, 5 paturi pentru Oftalmologie, 18 paturi pentru Medicină internă şi Cardiologie, 10 paturi pentru Obstetrică-Ginecologie, 10 paturi pentru Recuperare medicală, medicină fizică şi kinetoterapie şi 3 paturi pentru Compartimentul ATI. De asemenea, au fost alocate 6 paturi pentru servicii medicale oferite în spitalizare de zi. „Serviciile de ambulatoriu funcţionează la parametri normali la ora actuală, iar spitalizarea de zi a început de la 1 februarie şi urmează să debutăm şi cu spitalizarea continuă, prin completarea schemei cu personal de specialitate, mă refer la medici. Am demarat procedura de achiziţie şi aşteptăm să vină aparatura pentru sălile de operaţie şi pentru oftalmologie. De asemenea, aşteptăm două aparate pentru balneofizioterapie, respectiv cada cu duş subacval şi hidromasaj şi baia galvanică“, a mai precizat managerul spitalului.

Unitatea dispune de rezerve de 1, 2, 3 şi maximum 4 paturi, toate dotate cu duşuri şi toalete. De asemenea, spitalul are un bloc operator cu două săli de operaţie (una septică şi alta aseptică), cu salon post-operator comun şi unitate de terapie intensivă.

Conducerea spitalului a demarat şi o procedură de completare a structurii unităţii, cu un cabinet de dermatologie şi unul de obstetrică-ginecologie, în acest sens fiind deja înaintată documentaţia către MS.

Toate analizele medicale sunt efectuate în spital

Spitalul oferă unele servicii pentru cazuri care nu necesită internare şi care pot fi rezolvate în maximum 12 ore, în specialităţile oftalmologie, chirurgie generală, ortopedie, medicină internă şi cardiologie, urologie, pediatrie şi recuperare medicală (balneo-fizio-kinetoterapie). În plus, aici se efectuează şi servicii paraclinice specifice: analize medicale de laborator, radiografii (toate tipurile), mamografii, ecografii (de abdomen, pelvis, părţi moi, de cord pentru adulţi sau copii), electrocardiograme, electroencefalograme, probe de efort, citoscopii, ureteroscopii, litrotriţii extracorporeale, multe dintre acestea numai pe baza biletului de trimitere.

„Spitalul acordă asistenţă medicală întregului personal din cadrul Mitropoliei, dar şi celor din afară, care se vor adresa specialiştilor noştri. Noi vrem să facem şi o campanie pentru toată zona Moldovei, pentru a atrage tot ce înseamnă personal din mănăstiri. Pacienţii trebuie să se prezinte cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru consultaţie. Dacă este vorba de investigaţii paraclinice, le facem aici pe toate“, a mai spus Gica Coşescu.

În interiorul unităţii spitaliceşti mai funcţionează o farmacie şi un laborator de analize medicale ce acoperă o gamă variată de analize (biochimie, hematologie, microbiologie, toxicologie, parazitologie, anatomie patologică, citologie şi histopatologie).

Aparat performant de litrotriţie extracorporeală

În dotarea Spitalului „Providenţa“ se află şi un aparat de litrotriţie extracorporeală, o procedură modernă de tratament al calculilor (pietrelor) din rinichi sau din ureter, fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală. Aparatul, în valoare de 400.000 de euro, a fost donat de medicul Mircea Golimbu, actualmente specialist în SUA.

„El este unul dintre principalii donatori ai acestui spital. În afara acestui aparat, a mai donat un aparat pentru tratamentul prostatei şi monitoare pentru blocul operator. Mai mult decât atât, a şi venit aici, pentru a instrui personalul nostru în lucrul cu aceste aparate. Astfel de aparate mai sunt vreo trei în România, iar al nostru este unul dintre cele mai bune din Moldova. E un câştig foarte mare şi pentru noi, dar mai ales pentru pacienţi, care nu mai suferă o intervenţie deschisă. Vin, stau jumătate de oră şi apoi pot pleca acasă“, ne-a explicat diaconul Mitrofan Tomescu, administratorul spitalului.

Litrotriţia extracorporeală este o procedură modernă pentru tratamentul pietrelor depuse la nivelul rinchilor, fără a fi nevoie ca pacientul să ajungă pe masa de operaţie. Specialiştii susţin că până la 80-85% dintre bolnavii care necesită o intervenţie urologică pot beneficia de această procedură, care are ca scop fragmentarea calculilor şi eliminarea „nisipului“ rezultat, pe cale naturală.

„Vrem să avem un spital care cu adevărat să mângâie omul“

Cei care s-au ocupat, de-a lungul anilor, de bunul mers al lucrurilor şi de punerea pe picioare a acestui spital, unic în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, vor ca unitatea să fie pentru bolnavi nu un spital obişnuit, în care medicii îşi fac meseria şi-atât. Fiind un loc în care s-a investit mult suflet şi multă generozitate, se doreşte transformarea sa într-o unitate din care oamenii să plece împăcaţi şi mulţumiţi de felul în care au fost trataţi, dar mai ales de felul în care li s-a vorbit, în care au fost înţeleşi de către doctori. „Vrem să avem un spital care cu adevărat să mângâie omul, să plece bucuros de aici. Să fie împăcat că cineva l-a ascultat, l-a privit cu dragoste, pentru că suntem fraţi întru Hristos. Din acest punct de vedere, spitalul ar trebui să fie o mână întinsă a lui Hristos către oameni. De fapt, asta ar şi trebui să reprezinte un spital al Bisericii. Doctorii ar trebui să înţeleagă că medicina nu-i o meserie, e o vocaţie“, a mai spus administratorul Mitrofan Tomescu.

Laborator performant pentru analizele medicale

Laboratorul de analize de la „Providenţa“ beneficiază de dotări noi, ultraperformante, prin intermediul cărora activitatea se desfăşoară rapid şi eficient. Astfel, în dotarea laboratorului se află un analizor automat de biochimie, care lucrează toate analizele pe această ramură, o linie ELISA de imunologie şi un coagulometru. Aparatele noi au îmbunătăţit viteza de prelucrare a probelor, de la 100 de analize pe oră, la 300 de analize pe oră.

Pacienţii se pot adresa laboratorului pentru analize de biochimie, hematologie, imunologie, microbiologie, anatomie patologică şi citologie, parazitologie şi toxicologie. Laboratorul se află în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi de şapte ani.

Foarte important de reţinut este faptul că spitalul acordă gratuităţi în cazul familiilor sărace cu mulţi copii, copiilor cu handicap, dar şi monahilor şi monahiilor din mănăstirile sărace. Serviciile medicale cu plată sunt acordate numai în cazul acelor servicii care nu sunt contractate cu CAS şi al persoanelor care nu sunt asigurate şi care pot plăti.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!