Actualitate socială
Sprijin pentru crescătorii de porci

Sprijin pentru crescătorii de porci

Cristina Zamfirescu, 12 Ianuarie 2018

În condiţiile în care crescătorii de suine sunt afectaţi de costul de producţie ridicat şi preţul de achiziţie foarte mic al cărnii de porc, guvernul a aprobat un act normativ prin care doreşte relansarea producţiei de carne din rasele autohtone de porc Bazna şi Mangaliţa. Fermierii participanţi la program vor primi gratuit purcei din aceste rase, pe care îi vor creşte până la minimum 130 de kilograme, urmând ca jumătate din efectiv să fie preluat de un procesator la un preţ anterior stabilit.

Guvernul a aprobat miercuri o schemă de sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa de care vor beneficia în perioada 2018-2020. Potrivit acestui program, crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, vor primi cu titlu gratuit un număr par de purcei pentru creştere, îngrăşare şi, apoi, livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.

„Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorului de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel”, mai spune guvernul.

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să deţină exploataţii înregistrate sau autorizate sa­ni­tar-veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit un număr par de purcei, minimum 2 şi maximum 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică cu care are încheiat contract, să livreze minimum 50% din purceii primiţi cu titlu gratuit la procesatorul sau la altă persoană juridică cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minimum 130 kg/cap, să respecte structura raţiei furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică.

„Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane de lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie de la bugetul de stat”, mai precizează guvernul.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, anunţa, la sfârşitul anului trecut, intenţia de a sprijini fermierii care cresc porci de rasă indigenă. „Sunt cele două rase, Mangaliţa şi Bazna, care au fost abandonate în ultima perioadă de timp, dar, din fericire, câţiva oameni în ţara aceasta care au avut dragoste faţă de acest animal, faţă de aceste rase le-au păstrat. Avem un efectiv redus, dar pe care îl susţinem în aşa fel încât efectivul să crească şi apoi să distribuim carnea de porc Bazna şi Mangaliţa”, declara Petre Daea în cadrul unei întâlniri cu fermierii organizată la Alba Iulia.

Rasele de porci româneşti Bazna şi Mangaliţa ar putea asigura o bună parte din necesarul de carne pe piaţa naţională dacă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va susţine fermierii care deţin asemenea rase, este de părere şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice Maramureş, Ioan Tătăran, citat de Agerpres. „Carnea porcului Mangaliţa conţine acizi graşi de tip Omega 3, 6 şi 9 şi specialiştii susţin că poate fi consumată în cantităţi rezonabile chiar de persoanele cu afecţiuni de sănătate. Procentul de acizi graşi nesaturaţi în această carne ajunge uneori şi la 70%, apropiat uleiului de măsline”, a spus zilele trecute Ioan Tătăran la un simpozion dedicat încurajării consumului de carne de porc de la producătorii autohtoni.

Conform lui Tătăran, la nivel naţional, în ferme mici îndeosebi, se mai află aproape 50.000 de capete din rasa de porci Bazna sau Mangaliţa.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!