Sănătate
Sucul de roșii, un adevărat medicament în numeroase afecțiuni

Sucul de roșii, un adevărat medicament în numeroase afecțiuni

Monahia Ecaterina Vicleanu, 03 Septembrie 2018

Este vară și trebuie să ne bucurăm din plin de produsele acestui sezon, foarte bogate în vitamine, minerale, fitonutrienți ce ne întăresc imunitatea și ne ajută să păstrăm rezerve pentru tot restul anului. Printre acestea se numără și roșiile. Prelucrate termic, roșiile conțin o cantitate mare de licopen, un antioxidant cu efect dovedit împotriva cancerului.

Sucul de roșii are proprietatea de a concentra o cantitate mai mare de antioxidanți decât roșia în sine. De asemenea, sucul de roșii poate preveni obezitatea și ajută organismul să lupte împotriva diabetului, ajută în curele de detoxifiere a organismului, protejează împotriva infecțiilor, a bolilor de ficat, combate osteoporoza.

Licopenul este recomandat mai ales împotriva cancerului de sân, colon, prostată, plămâni, pancreas etc. Printre mineralele și vitaminele conținute de sucul de roșii se numără vitaminele A, K, B1, B2, B5, B6, C, magneziu, potasiu, fier, fosfor, sodiu, mangan, cupru, zinc și crom. Sucul de roșii mai are proprietatea de a întări sistemul imunitar, de a scădea nivelul colesterolului, de a stimula digestia, ajută la întărirea oaselor, protejează inima.

Sucul de roșii se consumă ca atare sau adăugat în diverse preparate: ciorbe, supe, tocănițe etc.

Sos de roșii cu legume

Ingrediente: 2 kg roșii proaspete, 2 cepe, 2 morcovi, 1 tulpină cu frunze de țelină, 2-3 ardei kapia, 50 ml ulei de măsline, 2 lingurițe sare, o legătură de busuioc proaspăt, piper.

Mod de preparare: Se spală legumele, se curăță, se taie felii și se pun într-o cratiță la fiert, se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă înăbușit aproximativ 1 oră la foc potrivit. Nu se adaugă apă, deoarece roșiile vor lăsa suficientă zeamă. Când legumele sunt fierte și sosul a mai scăzut, se adaugă țelina frunze și busuiocul și se mai lasă 10 minute pe foc. După ce este gata se lasă puțin la răcit, apoi se dă prin blender toată compoziția, după care se mai pune pe foc să dea 2-3 clocote, apoi se toarnă fierbinte în borcane bine sterilizate. Acest sos se poate folosi la paste, fripturi, preparate din pește, pizza etc.

Sos de roșii cu usturoi

Ingrediente: 1 kg roșii cărnoase, 5-6 căței de usturoi, 3-4 ramuri de busuioc, 1 linguriță de oregano, 40 ml ulei de măsline, sare și piper.

Mod de preparare: Se spală roșiile și se dau prin mașina de roșii, într-o tigaie se pune uleiul de măsline, cățeii de usturoi tocați mărunt și se călește la foc mic 2-3 minute, apoi se adaugă sucul de roșii, busuiocul, oregano, sarea și se pun la fiert. Se poate presăra și piper după gust. Se consumă proaspăt sau se poate păstra pentru iarnă în borcane sterilizate. La servire se încălzește puțin, se adaugă pastele și puțin din apa în care au fiert, parmezan ras și puțin busuioc.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!