Moldova
Tabăra „Copilărie şi credinţă” în Episcopia Huşilor

Tabăra „Copilărie şi credinţă” în Episcopia Huşilor

Flavius Popa, 21 August 2018

În parohiile Tămăşeni, Viişoara şi Ţifu din localitatea Dodeşti, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui, a avut loc, în perioada 13-17 august 2018, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, prima ediţie a Taberei „Copilărie şi credinţă”, organizată în Protoieria Bârlad pentru aproximativ 120 de tineri şi copii cu posibilităţi reduse.

Proiectul misionar „Copilărie şi credinţă” a reunit aproximativ 120 copii şi tineri din parohiile Viltoteşti-Tămăşeni, Viişoara şi Ţifu, comuna Dodeşti, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui. Participanţii, majoritatea provenind din familii cu posibilităţi financiare reduse, au petrecut cinci zile împreună cu animatorii voluntari veniţi din Iaşi, Suceava, Bacău sau Bucureşti. Aceştia au participat la atelierele de creaţie handmade, brăţări şi cruciuliţe, muzică şi spiritualitate, dans şi sport, prim ajutor, dar şi tir cu arcul sau orientare în natură. Cu prilejul acestor workshopuri şi ateliere tematice, copiii au putut descoperi credinţa ortodoxă prin activităţile, jocurile şi momentele petrecute cu animatorii socio-educativi voluntari. Totodată, tinerii au luat parte la rugăciunile de dimineaţă şi de seară oficiate de preoţii organizatori în biserica Parohiei Viltoteşti-Tămăşeni. Ziua de vineri, 17 august 2018, s-a încheiat cu săvârşirea Sfintei Liturghii oficiate de un sobor de preoţi şi diaconi, într-un loc special amenajat în apropierea pădurii din satul Viişoara şi cu împărtăşirea participanţilor cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

Prin joc, cântec şi voie bună au învăţat să-L cunoască şi să trăiască cu Hristos

În cadrul activităţilor taberei s-a aflat şi părintele Vasile Lăiu, protopop al Protoieriei Bârlad: „Mărturisesc că este pentru mine un lucru inedit şi, în acelaşi timp, se confirmă încă o dată că indiferent câtă experienţă ai avea şi câţi ani de viaţă ar fi întotdeauna ai ce învăţa, cu mai mult este îmbucurător faptul că învăţăm de la cei pe care ar trebui să îi învăţăm: de la tineri. După o săptămână aproape de împreună- lucrare cu aceşti tineri şi cu copiii din parohiile organizatoare, ne-am dat seama că este foarte mult de lucru mai ales în spaţiul celor tineri, spaţiu pe care, din păcate, societatea românească l-a abandonat, dar nu Biserica. Provocările sunt destul de mari în aceste timpuri, însă întotdeauna Biserica doreşte şi caută să fie cu un pas înaintea societăţii. Aşa s-a întâmplat şi în această zonă şi am constatat-o pe feţele tinerilor care au participat la această tabără, peste 120 de copii, care şi-au exprimat bucuria, dar mai ales sentimentul de apartenenţă la ceva. Acest «ceva» nu este decât Biserica noastră, care le-a oferit această activitate minunată, o tabără la care participanţii, prin joc, cântec şi voie bună, au învăţat să-L cunoască şi să trăiască cu Hristos”.

„Am avut bucuria ca în această săptămână să găzduim şi să luăm parte la Tabăra «Copilărie şi credinţă» în parohiile noastre. Considerăm că această tabără este o binecuvântare deoarece pentru noi, preoţii, ne aduce un plus de experienţă în ceea ce priveşte activitatea noastră pastorală, iar în al doilea rând ne ajută în misiunea noastră pentru că imprimă în sufletele copiilor dragoastea Bisericii. Această dragoste în timp se poate dezvolta, iar aceştia pot deveni misionari ai Bisericii. Mulţumim din suflet PS Părinte Ignatie pentru că s-a gândit la noi să ne vină în ajutor cu acest proiect. Totodată, aducem mulţumiri echipei de studenţi şi voluntari”, a relatat părintele Roşu Cristian de la Parohia Viişoara.

„Aceasta este datoria noastră: să investim în viitorul copiilor noştri şi să semănăm sămânţa cea bună!”

„Ţinem să mulţumim celor care ne-au ajutat în această activitate, au fost mulţi voluntari, mulţi ostenitori şi nădăjduim că efortul animatorilor nu este în zadar, iar copiii vor rămâne în continuare în pridvorul Bisericii. Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfa şi sperăm ca anul viitor să fie o nouă tabără la fel de bună”, a vorbit pr. Gheorghe Simionescu de la Parohia Viltoteşti-Tămăşeni.

„Aceasta este datoria noastră: să investim în viitorul copiilor noştri şi să semănăm sămânţa cea bună! Sperăm că, urmare acestui proiect, copiii au rămas cu o impresie frumoasă, cu amintiri plăcute şi nădăjduim în mila lui Dumneeu să organizăm şi alte tabere, mult mai frumoase şi pline de binecuvântarea Domnului”, a vorbit părintele Alexandru Zaharia de la Parohia Ţifu.

Următoarea tabără din cadrul acestui proiect se va desfăşura în perioada 28 august - 1 septembrie 2018, în localitatea Tăcuta, Protopopiatul Vaslui.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!