Banat
Tabăra de literatură „Colocvii Banatice de la Mărghitaș - Anina”

Tabăra de literatură „Colocvii Banatice de la Mărghitaș - Anina”

06 Septembrie 2018

Cea de-a 5-a ediție a Taberei internaționale de literatură și creație „Colocvii Banatice de la Mărghitaș - Anina” a ajuns la final. La această tabără au luat parte oameni de cultură, profesori, scriitori, publiciști și critici literari din întreaga zonă a Banatului, inclusiv din cea a Banatului sârbesc.

În cadrul taberei, localitatea Anina i-a avut ca reprezentanți pe poetul Ion Rășinaru cu volumul de poezii intitulat „Cearcănele Saharei” a cărui prefa­țare a fost realizată de către domnul Ionel Bota, directorul Teatrului Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița și pe părintele Alin Muntean din partea bisericii cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Anina, care a prezentat volumele monografice „Anina, așezare și istorie. Ghid informativ” și „Anina. Auxiliar didactic”, avându-i ca autori pe Alin Muntean și Cristian Liviu Mosoroceanu.

Cele două volume amintite se doresc a fi un rezumat al unei opere monografice ample, expusă în patru cărți: 1. Anina, geografie și istorie; 2. Anina. Cultura și viața socială; 3. Economia Aninei - vol. I (Industria carboniferă); 4. Economia Aninei - vol. II (Sectoarele industriale), scrise tot de către cei doi autori. În cazul Auxiliarului didactic, acesta s-a concretizat ca și material de studiu la orele de educație civică, pentru elevii Liceului „Mathias Hammer” din Anina. Tot acum, părintele Muntean a mai făcut referire și la volumul de poezii „Ființa”, în care este redată în formă poetică concepția filosofilor Heidegger, Aristotel, Hegel și Noica despre Ființă și felul în care se regăsește aceasta în sfera existenței umane.

Tabăra internațională de literatură „Colocvii Banatice” este organizată de Casa Orășenească de Cultură Anina, cu sprijinul Primăriei orașului și al Consiliului Local Anina, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin și Biblioteca „Paul Iorgovici” din Reșița. (Pr. Alin Muntean)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!