Oltenia
Tabăra „Tradiţie şi noutate”, la Bistriţa

Tabăra „Tradiţie şi noutate”, la Bistriţa

În perioada vacanţei de vară, tinerii din centrele de zi, coordonate de eparhii, precum şi membrii grupurilor parohiale de tineret au luat parte la diferite activităţi şi programe recreative. În acest sens, amintim organizarea la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea, a celei de-a II-a ediţii a taberei naţionale „Tradiţie şi noutate”. La Craiova, copiii din centrele sociale „Best Life” şi „Aripi de lumină” ale Arhiepiscopiei Craiovei au participat săptămâna trecută la activităţile din programul „Fun in summer”, organizate de Biblioteca Aman.

În perioada 17-22 august, la Mănăstirea Bistrița din Arhiepiscopia Râmnicului s-a desfășurat ediția a doua a taberei naționale pentru tineri „Tradiție și noutate”. Obiectivele taberei propun familia­rizarea tinerilor cu specificul fiecărei zone a României, precum și crearea, la nivel naţional, a unei reţele de tineri care să poată să fie implicaţi în coordonarea acti­vităţilor de voluntariat în eparhiile din care provin și promovarea responsabilităţii speciale în rândul tinerilor.

Tabăra de la Mănăstirea Bis­trița a fost deschisă joi, 17 august, moment ce a prilejuit cunoașterea participanților și prezentarea spi­ritualității și culturii din fiecare parte a țării. În cuvântul de bine­cuvântare adresat tinerilor par­tici­panți, IPS Părinte Varsanufie a subliniat că tabăra creștină reprezintă „prilejul de a descoperi modele de păstrare a unei conș­ti­ințe vii, lucrătoare și responsa­bile față de propria persoană, în rândul tinerilor”.

Programul taberei propune o serie de dezbateri și activități culturale, pelerinaje și întâlniri duhovnicești organizate pe parcursul unei săptămâni.

Programul de vacanţă „Fun in summer”

Vreme de trei ore, copiii de la Centrul de zi „Best Life”, coordonat de Arhiepiscopia Craiovei, au luat la pas unul dintre cele mai frumoase parcuri din România. Însoțiți de bibliotecarul Carmen Tică și de reprezentanți ai centrului social, participanții au aflat amănunte despre istoria parcului, apariția și dezvoltarea acestui imens plămân al Craiovei, au observat și învățat diferite categorii de plante și arbori, au admirat varietatea speciilor de păsări și gâze și s-au plimbat pe aleile umbroase ale parcului. În mijlocul copiilor a fost și Mirela Ridiche, specialist ornitolog, care i-a ajutat pe cei mici să observe și să recu­noască corect păsările cu ajutorul binoclului și al determinatorului.

Vizita tematică a avut rolul de a-i destinde pe copii, de a-i aduce în contact nemijlocit cu natura și de a-i conștientiza în legătură cu importanța conservării mediului înconjurător. La fel ca și în cazul întâlnirilor anterioare, la finalul vizitei organizate, copiii au schimbat impresii și au fixat cele mai importante experiențe ale zilei. „Vizitarea Parcului Romanescu într-un cadru organizat este o lecție neprețuită pe care bibliotecarii le-o adresează copiilor. Este, de altfel, prima acțiune pe care Biblioteca Aman o desfășoară în afara spațiilor tradiționale în cadrul proiectului «Fun in summer» și care face cât se poate de dinamic și de util acest demers al nostru. Mai presus, poate, de va­loarea peisagistică deosebită a parcului, copiilor le-au fost prezentate istorii ale unui loc, grădină domnească inițial, cu care fiecare craiovean se mândrește”, a de­clarat Lucian Dindirică, mana­gerul Bibliotecii Judeţene „Ale­xandru şi Aristia Aman”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Fun in summer”, un program de îndrumare şi informare a copiilor din centrele sociale din Craiova, care se des­fășoară pe parcursul vacanţei de vară a anului 2017 și are ca scop conștientizarea copiilor cu privire la importanța prieteniei, altruismului și determinării ca principii sănătoase de viață.

Iniţiative catehetice la Parohia Valea Bisericii

Tot în Arhiepiscopia Râmnicului, în această perioadă, Parohia Valea Bisericii Orlești, din Protopopiatul Drăgășani, desfăşoară mai multe activități catehetice, pastoral-misionare și filantropice. Astfel, prin strădania preotului paroh Luca-Georgian Sîia, s-a desfăşurat programul catehetic-filantropic „Maica Domnului, chip evanghelic - model de smerenie și dragoste pentru toți creștinii”. Programul a fost inițiat de vizita și oferirea de alimente bătrânilor singuri și bolnavi, cărora tinerii im­plicați în activitate le-au des­crețit frunțile, adresându-le cuvinte de îmbărbătare și susținere duhov­nicească. Tot cu acest prilej, de hramul parohiei, tinerii au mers în procesiune cu icoana Adormirii în jurul bisericii parohiale.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!