Moldova
Tabăra „Verde la bucurie”, în satul Giurgeşti

Tabăra „Verde la bucurie”, în satul Giurgeşti

01 Septembrie 2018

În perioada 25-28 august 2018, înarmaţi cu bucurie, răbdare, o temă numită „Valorile ce unesc un neam” şi sufletele încărcate cu entuziasm, voluntarii din ATOR Paşcani au pornit către frumosul sat Giurgeşti pentru a organiza a şasea ediţie a taberei, la invitaţia părintelui paroh Dumitru Rusu.

Prima zi din tabără a început cu Sfânta Liturghie, moment la care au participat 100 de tineri. Sub coordonarea părintelui Dumitru Rusu, alături de o echipă de voluntari foarte bine pregătită, copiii au beneficiat de 5 ateliere, precum: jurnal de istorie, pictură icoane, dezvoltare personală (comunicare şi dezbatere), handmade şi dans.

„De aproximativ 8 ani am acordat o atenţie specială lucrării cu tinerii prin diferite activităţi educaţionale. Am căutat să le insuflu tinerilor dragostea de a participa la Sfânta Liturghie, de a fi în dialog cu Dumnezeu prin rugăciune. Nu de puţine ori mi-am pus întrebarea: „Unde sunt tinerii din parohia mea?”, dar de fapt mi-am dat seama că eu ar trebui să privesc altfel această problemă a misiunii preoţeşti în lucrarea cu tinerii, prin simplul fapt de a-i asculta şi de a le răspunde la întrebarea: „Părinte, unde este Dumnezeu în viaţa mea?”. Am abandonat statistica şi am început să le ofer tinerilor răspunsuri corecte, iar atunci când nu eram mulţumit de gândurile mele, apelam la rugăciune”, ne-a declarat părintele Dumitru Rusu.

Jocurile olimpice au adus un plus de veselie şi o poftă de competiţie pentru cupa pusă la bătaie. Astfel, curtea bisericii s-a umplut de voie bună şi s-a împletit cu o deosebită armonie sufletească şi cu mărturii ale frumosului pe care le-au trăit tinerii noştri.

Sfânta Liturghie a dat startul celei de a doua zi de tabără. Printre activităţile care au urmat s-a regăsit şi mult aşteptata vânătoare de comori. Tinerii noştrii au fost împărţiţi pe grupe şi supuşi unor diferite probe ce le-au antrenat atât mintea, cât şi trupul pentru ca în final să se bucure toţi de ce ascundea râvnita comoară. Spre deosebire de jocurile olimpice, comoara nu a putut fi descoperită decât dacă dragostea, credinţa, bucuria, nădejdea şi răbdarea (acestea fiind şi numele grupelor) lucrau împreună, descoperind în sfârşit că adevărata comoară a fost unitatea dintre participanţi reflectată prin unitatea valorilor amintite.

Seara s-a încheiat cu momentul artistic „Festivalul bucuriei - Şi eu sunt valoros” în cadrul căruia tinerii talentaţi din cuprinsul comunei Costeşti au întreţinut atmosfera bucuriei prin cântece şi dansuri populare. Surpriza serii a venit din partea Ansamblului de dansuri populare „Plaiuri Păşcănene”, dar şi a interpretei de muzică populară Roxana Cojocaru.

Un alt moment de bucurie al tinerilor participanţi a fost acela de a vizita, pe data de 28 august, cele patru muzee din cadrul Palatului Culturii de la Iaşi, Muzeul Mitropolitan, precum şi Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”. Mulţumirile noastre se îndreaptă către Consiliul Judeţean Iaşi, care s-a alăturat susţinerii acestui proiect printr-o finanţare de 4.500 lei. Amintim faptul că pe parcursul taberei, tinerii au avut masa asigurată în toate cele trei momente ale zilei.

Cel mai frumos feed-back al unei tabere nu îl dau voluntarii sau echipa organizatoare, ci ochii copiilor care se despart cu greu de noi şi ne îmbrăţişează cu putere, zicându-ne că le va fi dor... Şi nouă desigur ne va fi dor, dar rămânem, în bucuria Domnului Hristos, uniţi.

Tabăra de la Giurgeşti s-a dovedit o şansă pentru tineri de a redescoperi Biserica drept locul unde sunt bine primiţi, iubiţi şi respectaţi, un loc al prieteniei, al reconcilierii, dar şi al redescoperirii sensului vieţii şi al rugăciunii.

(Ecaterina Dobreanu - voluntar ATOR Paşcani)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!