Moldova
Tabere de pictură şi muzică bisericească la Dorna Candrenilor

Tabere de pictură şi muzică bisericească la Dorna Candrenilor

31 August 2018

Cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în perioada 1-6 august 2018, s-a desfăşurat tabăra de pictat icoane ortodoxe „Tinerii artişti”, la Dorna Candrenilor, judeţul Suceava. Au participat elevi de la şcoala Dorna Candrenilor şi de la şcoala Neagra Şarului. Profesorul cursant a fost maica Paisia de la Mănăstirea Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa-Năsăud.

De asemenea, în perioada de 7-16 august 2018, tot la biserica noastră s-a desfăşurat tabăra de muzică bisericească, pe două ateliere. Atelierul de muzică psaltică „Cantorul bisericesc de azi şi de mâine” a fost coordonat de asist. univ. dr. Victor Şapcă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova şi protopsalt al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

Au participat elevi ai Seminarului Teologic din Constanţa, ai Seminarului Teologic din Suceava şi cântăreţi bisericeşti din zona Câmpulung Moldovenesc şi Suceava. Lucrările de atelier s-au terminat prin participarea la sfintele liturghii, concerte la bisericile din Panaci şi Drăgoiasa. S-a imprimat şi un CD de piese tradiţionale româneşti bizantine, după următorii compozitori: Nicolae Lungu, Victor Ojoc, Anfilihie Iordănescu, Dimitrie Suceveanu, Macarie Ieromonahul şi alţi compozitori. Demn de menţionat este şi faptul că a luat fiinţă Grupul bizantin „Sfântul Apostol Toma” al Parohiei Ortodoxe Dorna Candrenilor.

Atelierul de muzică corală „Creaţia corală din Bucovina cu influenţe din zona Cernăuţilor până la compozitorii de astăzi” a fost coordonat de prof. univ. dr. Gabriel Popescu de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Au participat în atelier membrii Corului „Ecclesia”, membrii Corului „Muzica Selecta” din Bucureşti şi tineri corişti din zona Sucevei.

S-a cântat la Sfânta Liturghie, s-au dat concerte la bisericile mai sus menţionate şi la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. S-a imprimat un CD cu piese de la Sfânta Liturghie şi concerte religioase după următorii compozitori: Nicolae Lungu, Gavril Musicescu, prot. Mihail Berezolvschi, prelucrări Dumitru Dragne Robert şi Gheorghe Cucu, I.D. Chirescu.

În ziua de 15 august 2018 s-au înmânat diplome de onoare şi cadouri tuturor participanţilor. Aducem alese mulţumiri Comitetului parohial Dorna Candrenilor şi tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!