Cultură
Târg Naţional de Turism la Albac

Târg Naţional de Turism la Albac

Maria Dobrescu, 02 Septembrie 2010

La Albac, în Alba, are loc între 4 şi 5 septembrie a şasea ediţie a Târgului Naţional de Turism Rural. Locul, binecuvântat de Dumnezeu cu cele mai alese daruri, rivalizează cu renumitele destinaţii turistice ale lumii, datorită tradiţiilor sale, folclorului, mănăstirilor şi bisericilor din lemn, a peşterilor şi rezervaţiilor naturale. Cu toate acestea, el este mai vizitat de străini decât de români.

Concursuri de pescuit, de gastronomie, târguri meşteşugăreşti, seminarii pe teme de management turistic, drumeţii în Apuseni şi în Ţara Moţilor, concerte şi multă voie bună. Asta va însemna "Albac 2010", ne asigură organizatorii Târgului Naţional de Turism Rural de la Albac.

Ospitalitate, tradiţii, peisaje unice

Satul, renumit datorită lui Nicola Ursu, zis Horea, care s-a născut pe aceste meleaguri, are o ofertă culturală diversă, cu o densitate de atracţii turistice, cum în puţine locuri găsim. Faptul că o treime din suprafaţa comunei se află cuprinsă în teritoriul Parcului Natural Apuseni face ca aici să se concentreze nenumărate obiective de interes. Sălbăticia peisajelor, a munţilor, ospitalitatea moţilor şi frumuseţea tradiţiilor lor, casele memoriale s-au adunat parcă anume la Albac. Deşi aşezată la înălţimi de 600 şi 1.200 m, aparent izolată în inima Munţilor Apuseni, se ajunge uşor în localitate, mergând din Alba Iulia, din Deva, Oradea sau Cluj, cu trecere prin Câmpeni. Dacă ajungeţi la Albac, e musai să vizitaţi mănăstirea de călugări. Tot aici veţi găsi "Casa memorială Avram Iancu", una dintre cele mai frumoase construcţii în stil mocănesc, realizată în anul 1800 de tatăl lui Iancu, dar şi rezervaţia naturală Cheile Albacului.

Destinaţie de vacanţă

Din aceste locuri a luat drumul pribegiei Biserica de lemn a lui Horea, salvată de patriarhul Justinian în 1954, după ce a mutat-o în staţiunea Olăneşti din Vâlcea. De asemenea, se pot face multe drumeţii către Peştera Scărişoara, peşterile Cetăţile Ponorului, Casa de Piatră, Gheţarul de la Vârtop, Focul Viu sau Peştera lui Ionel. Albac este faimos şi prin Târgul anual al Fetelor de pe Muntele Găina, prin ţarinile cântate de moţi, prin portul popular, prin istoria sa străveche. Toate aceste lucruri se regăsesc în ofertele Târgului Naţional de Turism Rural din Albac şi ar trebui să constituie opţiunile de vacanţă ale cunoscătorilor, fie români sau străini.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!