Actualitate religioasă
Târnosirea bisericii ctitorite de credincioşii parohiei Hănţeşti

Târnosirea bisericii ctitorite de credincioşii parohiei Hănţeşti

Constantin Ciofu, 02 Septembrie 2009

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din parohia Hănţeşti a fost sfinţită duminică, 30 august 2009, de către Înalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La această sărbătoare au participat atât credincioşii din parohie, cât şi cei din satele învecinate.

Parohia Hănţeşti din Protopopiatul Suceava 1 a îmbrăcat, în Duminica a XII-a după Rusalii, straie de sărbătoare, când sfântul lăcaş ridicat începând cu anul 2001 a fost târnosit în prezenţa enoriaşilor care s-au rugat alături de soborul de preoţi condus de Chiriarhul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Conform tradiţiei din Bucovina, ierarhul locului este întâmpinat de către părintele paroh, de primarul comunei, care rosteşte cuvântul de „bun venit“, şi de către credincioşi. După primirea Înalt Preasfinţitului Pimen, a avut loc sfinţirea bisericii, la finalul căreia oamenii au trecut prin sfântul altar, pentru a se închina în faţa sfintei mese, atât bărbaţii, cât şi femeile. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor pe un podium amenajat lângă biserică. La finalul slujbei, pr. paroh Dan Gheorghiţă a vorbit despre lucrările realizate la Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie“ prin jertfa enoriaşilor. „Oamenii au dat tot ceea ce au avut pentru a se ridica această biserică. Am văzut cât de adevărate sunt cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos când ne-a dat pilda despre «mulţi chemaţi, dar puţini aleşi». Puţinii bani ai văduvei au putut realiza atâtea lucruri“, a spus pr. paroh.

„Fiecare a contribuit la ridicarea acestei biserici“

Piatra de temelie a Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie“ a fost pusă de către IPS Pimen în anul 2001, iar în toamna aceluiaşi an a fost sfinţit un paraclis parohial. În anul următor, biserica parohială a fost ridicată şi acoperită. În toate etapele de construire s-au implicat majoritatea oamenilor. Enoriaşilor li s-au adăugat câţiva manageri şi specialişti, dar şi autorităţile locale, care au înţeles importanţa ridicării unei biserici pentru parohia Hănţeşti. „Nu atât contribuţia financiară a fiecărui credincios sau credincioase în parte dorim s-o evidenţiem, ci cât de mult suflet a pus fiecare la ridicarea acestei biserici. Ponderea cea mai mare a banilor necesari susţinerii construirii acestei biserici a provenit din pensiile modeste ale unor foşti şi actuali truditori ai pământului şi din valorificarea produselor proprii din gospodărie. Aceşti bănuţi au fost donaţi ca jertfă pentru ctitorirea sfintei biserici, fiind administraţi cu foarte mare responsabilitate“, ne-a mărturisit pr. paroh Dan Gheorghiţă

Biserica, ctitorită în sufletele credincioşilor

Ctitorirea sfântului lăcaş în comuna Hănţeşti este şansa unui nou început, în plan duhovnicesc, după cum ne-a mai relatat părintele paroh. „În tot acest timp cât au durat lucrările la biserică m-am îngrijit ca ea să nu fie percepută ca o simplă construcţie, ci să se ctitorească în inimile oamenilor şi, odată aflată acolo, să-i zidească duhovniceşte. Credincioşii ortodocşi din acest colţişor de lume au avut posibilitatea de a-şi aduce contribuţia la ctitorirea unui lăcaş sfânt, în care Milostivul Dumnezeu îl transfigurează pe om prin lucrarea harului Duhului Sfânt, spre îndumnezeire. Demn de remarcat este că s-au gândit şi la generaţiile care le vor urma“, a mai spus pr. paroh Dan Gheorghiţă.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!